preskoči na sadržaj

Srednja škola Delnice

 > Naslovnica
vijesti

😊 INvikend – konferencija za mlade 😊 -in(icijativno), in(formativno), in(spirativno)-

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 26. 9. 2017. 09:21

 

 

  • 30.9. i 1.10. od 15:00 h u konferencijskoj sali SPC-a Goranka u Ravnoj Gori
  • Namijenjeno srednjoškolcima i osmašima
  • Predavači su mladi, stručni ljudi iz svijeta tehnologije, ekonomije, fotografije…
  • Sudjelovanje je besplatno i zato iskoristi priliku  - čuj zanimljive informacije i proširi vidike
  • Prijava putem linka: https://goo.gl/forms/ybe6MLzG2fdl8ivV2


PROGRAM

SUBOTA (15 – 19 h)

STEMI – „YouTube vs škola"
Momci će nam pokazati kako funkcionira STEMI hexapod, što je zanimljivo na području robotike, kako su oni proživjeli srednjoškolsko obrazovanje i koji im je bio najbolji izvor literature. 

Anita Erceg – „Metoda učenja ČPČPP“
Anita će nam reći kako se kvalitetno pripremiti za ispitivanje u školi uz manje uloženog vremena, ali veću kvalitetu znanja. Metoda ČPČPP prilagođava se radu našeg mozga i načinu na koji on najbolje pamti.

Kristijan Božić – „Tvoj razvoj u globaliziranom svijetu...možeš više!“
Kristijan, mladi i uspješan ekonomist koji je svoju strast pronašao u marketingu, reći će nam zašto je važno stjecati znanje i iskustvo izvan škole, gdje se skrivaju prilike i kako ih iskoristiti. Kako ne biste mislili da je sve to izmislio, dat će nam i primjere! 

--------------------

NEDJELJA (15 – 19 h)

Anita Erceg – „Kako kvalitetno organizirati vrijeme?”
U nedjelju će nam Anita reći kako kvalitetnije organizirati vrijeme tako da nam dan prođe produktivno, odmorno i ljepše.

Luka Filipan – “Kreativnost fotografije”
Slobodni fotograf će nas naučiti kako “okinuti” odlične fotke za novu profilnu, ali i kako iz jednostavne fotografije napraviti pravu umjetnost.

Ocean Znanja – “Upoznajte četvrti ocean”
Oceanovci će nam reći zašto je dobro volontirati te kako se prijaviti na Erasmus+ projekte na kojima možete proputovati svijet, upoznati fenomenalne ljude, ali i činiti nešto korisno za zajednicu.

 

 

 

 

 

 

 [više]

Forum mira Osijek

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 13. 9. 2017. 22:27

             Srednja škola Delnice uključena je u projekt MIROTVORNIH ŠKOLA te je sudjelovala na Forumu MIROTVORNIH ŠKOLA  održanom  1.9.2017.godine u Osijeku u galeriji Waldinger u osječkoj Tvrđi. Skup su pozdravili gradonačelnik Osijeka, g.Ivan Vrkić i zamjenik Županije osječko-baranjske, g. Petar Lagator.Školu su na Forumu predstavljale prof. Branka Mihajlović i učenica 4.a razreda Karolina Ćuro. Kroz zajedničke rasprave i radionice koje su se odvijale u radnim skupinama, škole članice Foruma razmjenjivale su svoja iskustva s područja aktivnosti usmjerenih na razvoj tolerancije, asertivnosti i uvažavanja, ali i isticale zajedničke ciljeve i projekte u kojima sudjeluju. Osim velikog iskustva koje su stekle sudjelovanjem u ovom projektu, svakako će nastaviti edukaciju na razini  škole te nastaviti promicati toleranciju i nenasilje, osnažiti i zadržati titulu Mirotvorne škole. Osim razmijene iskustava i stjecanja nekih novih znanja, rodila su se prijateljstva i moguće suradnje u sklopu promicanja i očuvanja Mira, što je zapravo i bila osnovna zamisao ovoga Foruma. Skup se razišao s uvjerenjem da će zajednički nastaviti stvarati prostor susreta, razmjene, učenja .... okvirno su dogovoreni sljedeći zajednički koraci ......možda "putujući" Forum MIROTVORNA ŠKOLA - svake godine u drugoj školi.

 [više]

OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG OLIMPIJSKOG DANA

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 11. 9. 2017. 10:24

                    Hrvatski olimpijski dan posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica „zastava prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

Dana 8. rujna 2017.g. u našoj Školi obilježen je Hrvatski olimpijski dan. Obilježavanje je počelo odbojkaškim nadmetanjem učenika i nastavnika. Odbojku je igralo 18 učenika i 7 nastavnika. Rezultat je bio po strani jer je cilj bio promicanje važnosti bavljenja sportom, uključivanje svih učenika škole, te jačanje prijateljstva. Obilježavanje je nastavljeno košarkom (16 učenika) i malim nogometom (50 učenika). Prvi razredi (muški) odigrali su utakmicu u malom nogometu protiv ženske ekipe ŠŠD „Tin Grgurić“. Sveukupno je nastupilo 114 učenika, dok su ostali uz navijanje bodrili učenike i nastavnike.

 [više]

Međunarodni dan pismenosti -----Nepismenost u Hrvatskoj u padu

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 10. 9. 2017. 22:04

          Podaci iz popisa stanovništva EH 2011. pokazuju da je u Hrvatskoj 0,8 posto stanovništva starijeg od 11 godina nepismeno. Prema popisu stanovništva napravljenom 10 godina ranije ta je brojka bila veća za jedan postotni poen, iznosila je 1,8 %. Ako promatramo promjene u broju nepismenih osoba kroz popise, primjećujemo da se udio nepismenih osoba smanjuje jer je na 1953. godine  u RH bilo 16,3 posto nepismenih. 

Ovogodišnji stručni skup Hrvatskog čitateljskog društva održava se pod nazivom "Koliko smo pismeni/nepismeni - digitalna pismenost našeg doba". Ciljevi skupa su razvoj digitalne pismenosti i poticanje čitatelja na aktivno i kritičko čitanje u duhu vremena u kojem živimo; predstavljanje djelotvornih programa koji motiviraju i potiču digitalnu pismenost kod djece, mladih i odraslih; poticanje suradnje svih sudionika uključenih u programe poticanja pismenosti.

U sklopu kampanje promicanja čitanosti Hrvatsko čitateljsko društvo raspisalo je natječaj Smiješak…čitajte na kojem su sudjelovali i naši učenici. Između stotinjak fotografija 53 autora iz 23 hrvatskih gradova odabrano je 20 najreprezentativnijih fotografija, a među njima se našla i ona naše učenice Tene Dlab iz 4. a. koju je bilo moguće vidjeti i u emisiji Dobro jutro Hrvatska. http://magazin.hrt.hr/404271/meunarodni-dan-pismenosti-3

 [više]

Maturalna ekskurzija

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 4. 9. 2017. 23:10

         Maturanti Srednje škole Delnice vratili su se s maturalne ekskurzije koja je trajala od 26.08. do 01.09.2017.  Tijekom putovanja imali su prigodu posjetiti i obići znamenitosti četiriju država: Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske. Prva destinacija bila je Bratislava gdje je odrađen panoramski i pješački razgled slikovite prijestolnice i rodnog grada Franza Lizsta. Druga destinacija bio je Krakow, poznati sveučilišni grad i dom 250000 studenata. U Krakowu posjećene su sljedeće lokacije: : židovska četvrt KAZIMIERZ, nekadašnja najbogatija židovska četvrti u Europi, dvorac WAWEL – bivše sjedište poljskih kraljeva, glavni gradski trg (RYNEK GLOWNY), KATEDRALA, FLORIJANSKA VRATA, BAZILIKA SV. MARIJE.  Maturanti su također posjetili WIELICZKU - poznati RUDNIK SOLI pod UNESCO-vom zaštitom. Na putu do svoje treće destinacije – Praga  - maturanti su obišli DRŽAVNI MUZEJ AUSCHWITZ-BIRKENAU, mjesto  najzloglasnijeg nacističkog koncentracijskog logora koje apsolutno nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Po dolasku  u Prag  slijedio je obilazak praških znamenitosti kao što su Karlov most, STAROMESTSKE NAMESTI, HRADČANY, STRAHOVSKE NADVORI, LORETANSKE NAMESTI, HRADČANSKE NAMESTI, KATEDRALA  SV. VITA, PLOVIDBA VLTAVOM, posjet Pivnici Flek, Praški zoo vrt, Vidikovac, Dvorana ogledala. Posljednja destinacija ovog putovanja bila je mađarska prijestolnica Budapest ili Budimpešta u kojoj su maturanti obišli SPOMENIK SLOBODE, ELIZABETIN MOST, LANČANI MOST, RIBARSKI BASTION, MATIJAŠEVU CRKVU, slastičarne Budima i slikovite ulice, pogled na Parlament s Budima.  KELETY ŽELJEZNIČKI KOLODVOR,  TRG HEROJA sa spomenikom milenija,  ULICA ANDRASSY s reprezentativnim vilama i ambasadama, OPERA, te PARLAMENT. Uz razgledavanje jednako važno bilo je druženje s razrednicima i kolegama, zajednički izlasci  i veselje – sve ono što dolazi uz mladost – spoj učenja i zabave.

 [više]

Zapaženi na Petrarca Festu

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 27. 7. 2017. 12:10

       20.07. u 10 h u Atelieru Meštrović u Zagrebu održan je 6. po redu Petrarca Fest – natječaj posvećen ljubiteljima soneta. U pozivu na festival organizatori su istakli da će pohvaliti inicijativu i angažman učenika naše škole, a to su Rok Stipaničić, Corina Jakovac, Ida Glad, Ivan Janeš, Doris Bilokapić, Tihana Pernjak, Natali Cindrić, Nikolina Štimac, Patricija Petrović, Krešimir Troha, Matej Štiglić,  Ivona Rački, Ana Frković, Gabrijela Skender, Dora Jakupak, Klara Jurković, Mihael Petranović, Marko Markovčić, Ingrid Šporer, Karolina Ćuro, Dora Marković, Marta Mihelčić, Ines Vučemilović, Damjan Rački i Andrija Kauzlarić. Čestitke organizatora upućene su svim učenicima, a posebno istaknut je ostvaraj Dore Dukić koji je tom prigodom pohvaljen. U nastavku je Dorin sonet pod naslovom Kraj?

Kraj?

Vozimo kroz pustu noć

Tišina je teška.

Ni glazba nije neka pomoć.

Kraj nam se smiješka.

 

Uskoro će ponoć.

Velika je to greška,

Što tišina ima nadmoć,

Velika k'o Norveška.

 

Put je skoro gotov.

U glavi mi je panika,

U krvi mi taj otrov.

 

On se pretvara u poznanika.

Možda sam baš ja zlotvor

Koji bježi od bolesnika.

Dora Dukić

 

 

 

 

 

 [više]

Uspješni kao i uvijek

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 15. 7. 2017. 13:44

I ova školska godina završila je uspješno za delničke gimnazijalce. Uz podatak da se mogu pohvaliti sa 100% tnom prolaznošću na državnoj maturi, delnički su gimnazijalci postigli zapažene rezultate i visoke postotke riješenosti. Tako je iz engleskog jezika na A razini 16% učenika dobilo ocjenu odličan, a 46% vrlo dobar. Žetva petica ostvarena je i iz hrvatskog jezika, izbornih predmeta poput talijanskog jezika i fizike, a i najstrašniji predmet matematika uspješno je riješen te su se u 92 centilu riješenosti našli i naši učenici. Ti lijepi rezultati svakako su garancija da će velika većina upisati željene studije.

 [više]

Nakon maturanata odlaze i profesori…

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 8. 7. 2017. 23:30

          Nedugo što su nas napustili maturanti, ponovo smo rekli do viđenja, ovaj put legendi naše Škole, profesoru Veselinu Gubiću kojem je ovo zadnja školska godina te odlazi u zasluženu mirovinu. Predavao je brojnim generacijama razne predmete-od nekadašnjeg PTO do predmeta u struci za automehaničare, bravare, vodoinstalatere…Uz nadahnute riječi ravnateljice Slađane Srkoč i kolegice Branke Mihajlović emocije su bile podijeljene-sreća jer je dočekana zaslužena mirovina, a i tuga jer završava jedno lijepo životno razdoblje. Odlazi čovjek koji je uz svoje kolege obilježio Srednju školu kao instituciju pa je ovo prigoda da se prisjetimo nekih od njih – Sonje Majnarić, Ivane Majnarić, Željka Majnarića, Slavice Kovačević, Vladimira Luketića, Marije Curl, Ivana Curla, Mirjane Pavlić Midžić, Ivice Glavovića pok., Krešimira Dragišića pok., Josipa Grgurića pok., Branka Mihajlovića Bojse,pok., Zvonimira Imgrunda pok. Naravno, ovo nisu svi, nego dio onih novijih koji su zajedno sa starijima, ali ne manje važnima obilježili i učinili Školu jedinstvenom i prepoznatljivom.

 [više]

Otišli u svijet, raširili krila

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 30. 6. 2017. 21:56

               Još jedna generacija maturanata zauvijek je napustila svoju matičnu školu i završila srednjoškolsko obrazovanje. Na prigodnom oproštaju u Radničkom domu u Delnicama nakon pozdravnih riječi ravnateljice Slađane Srkoč, maturante je pozdravio i gradonačelnik Delnica gospodin Ivica Knežević koji je tom prigodom pročitao svoj literarni uradak. Nakon rezimea školskih aktivnosti i postignuća s kojima su nas upoznale prof. Tanja Stipeč i voditeljica Karolina Ćuro, razrednici maturanata redom su se oprostili od svojih učenika uz nekoliko dirljivih i emocionalnih rečenica. Maturante opće gimnazije pozdravila je razrednica Ljiljanka Abramović Muhvić poželjvši brz oporavak Borutu Plešeu koji je u bolnici, matematičare je ispratila Vlasta Baštijan, ekonomiste Tomislava Brajdić, a trogodišnja usmjerenja bravare, stolare i mehaničare Lidija Smokvina. Program su obogatile i vokalna skupina SŠ Delnice te duo Rok Stipaničić i Marta Kaloper. Srednjoškolci su i ovu školsku godinu učinili bogatom, raznolikom i trofejnom-od državnih, županijskih i školskih razina, provedbom interesantnih i kreativnih projekata, humanitarnim radom, terenskom nastavom, sportskim dostignućima, a ponajprije osobnim uspjehom. Želimo i nadamo se da će i rezultati državne mature isto tako izmamiti osmijeh na lice. Ovaj je korak kraj jednog razdoblja, ali i početak novih izazova, pobjeda, iskustava i….što god bilo i gdje god bili, želimo im puno sreće. Sigurni smo da će uvijek pamtiti ovo razdoblje života koje ih, kako je naglasio gradonačelnik Knežević, itekako oblikuje kao ljude.

 
 [više]

Literati ponovo uspješni

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 30. 6. 2017. 11:15

Na 13. natječaju za kajkavske književne radove učenika srednjih škola RH naši su literati postigli zapažene rezultate. U konkurenciji od 90-ak poetskih i proznih tekstova pisanih na 30 raznolikih zavičajnih idioma sudjelovalo je 50-ero učenika i 21 mentor iz 15 srednjih škola RH. Najuspješnijih dvadeset radova tradicionalno se objavljuje u časopisu Kaj. Ocjenjivački sud u sastavu prof. dr. sc. Joža Skok, dr.sc. Ivo Kalinski i dr.sc. Božica Pažur među najbolje radove tj. autore uvrstio je i dva rada naših vrijednih literatkinja. Riječ je o proznom radu Ženske va majemu živote Marte Kaloper iz 2. b (crnoluški idiom) i proznom radu Pun mi je kufr šule Petre Kalčić iz 3.a na sušičkom idiomu. Čestitamo!

 [više]

Naša viceprvakinja

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 25. 6. 2017. 11:27

        Ena Cvitan, učenica 2.a opće gimnazije ostvarila je izniman rezultat na EUROPEAN YOUTH BLITZ CH. 2017 - GIRLS 18 u Budvi. Točnije, u kategoriji do 18 godina postala je viceprvakinja Europe! Između dvadeset natjecateljica i kao jedina Hrvatica iza sebe je ostavila i rusku velemajstoricu, Slovenke, Austrijanke, Crnogorke…Tako uz europsku broncu Martina Latinovića imamo i srebrnu Enu,članicu Šahovskog kluba Liburnija.

 [više]

Forum Mirotvorna škola Osijek

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 11. 6. 2017. 10:24

               PRIZNANJE "KRUNOSLAV SUKIĆ" MIROTVORNA ŠKOLA je nova kategorija priznanja, od 2015 g., za osnovne i srednje škole koje promiču odgoj za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba, suradnju i aktivno građanstvo te solidarno sudjeluju u unapređivanju života svoje školske i lokalne zajednice.

 

Srednja škola Delnice kao jedna od nominiranih škola sudjelovat će na Forumu mira 1. rujna 2017. godine. Školu će zastupati i predstaviti jedan profesor i jedan učenik. Da bi došlo do tog hvalevrijednog poziva, zaslužni su novinar Marinko Krmpotić, psihologinja Ines Majnarić i pedagog Tomislav Kvaternik koji su autori pisama preporuke, prof. Branka Mihajlović kao predstavnik škole, knjižničarka Koraljka Renier Valinčić za prikupljanje materijala, ravnateljica Slađana Srkoč i prof. Jasminka Lisac kao inicijator projekta.

 [više]

Posjet meteorološkoj postaji u Delnicama

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 7. 6. 2017. 23:34

          Učenici 1.b razreda su 05. lipnja 2017. godine s prof. geografije Valentinom Tomac posjetili meteorološku postaju u Delnicama. Meteorolog Franjo Crnković, koji mjerenja obavlja već deset godina, objasnio nam je sve dužnosti koje on mora svakodnevno obavljati. Tri puta dnevno mora mjeriti temperaturu zraka te svakodnevno mjeri naoblaku, maksimalnu i minimalnu temperaturu, padaline i vlažnost zraka. Sve podatke mora svakodnevno slati u Zagreb u DHMZ. Priznao nam je da mu je zanimljivo raditi taj posao jer svaki dan dobije drugačije rezultate mjerenja.

Ovaj je posjet bio jako edukativan za učenike koji su pažljivo slušali te upijali sve što im je meteorolog  Franjo govorio. Učenici su jako uživali u posjeti te bi svakako išli ponovno.

 

Učenici 1.b razreda i prof. Valentina Tomac

 [više]

Drugačiji od drugih

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 5. 6. 2017. 08:06

              Da je rezultat suradnje lijep i zanimljiv susret, pa čak i početak prijateljstva, moglo se vidjeti na književnom susretu 2. lipnja u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice. Naime, čak tri institucije sudjelovale su na jednom drugačijem i kreativnom satu hrvatskoga jezika. Tako je  Narodna knjižnica i čitaonica Delnice na čelu s ravnateljicom Indirom Rački Joskić ugostila književnicu Nadu Mihoković Kumrić i predstavnicu Gradske knjižnice Velika Gorica Ivanu Grubačević, a susretu su nazočili učenici Srednje škole Delnice sa svojom profesoricom Jasminkom Lisac. Osim zanimljivog sata književnosti posvećenom epistolarnoj formi, učenici su renomiranoj književnici, autorici lektirnih naslova Lastin rep, Prilagođeni, Mrazovac, Tko još vjeruje u rode postavljali pitanja i sudjelovali u iščitavanju ulomaka. Povod ovakvom druženju sudjelovanje je delničkih srednjoškolaca na literarnom natječaju Hrvatske pošte i Gradske knjižnice Velika Gorica na temu Pišem ti pismo – Zaljubljeni Šenoa. Svojom kreativnošću učenici su zaintrigirali prosudbeno povjerenstvo u kojem je bila i književnica Nada Mihoković Kumrić te je, kao logičan nastavak kreativne suradnje ostvaren ovaj motivacijski književni susret. Učenici su primili priznanja, a škola komplet naslova gospođe Mihoković te lektirne naslove od strane Gradske knjižnice Velika Gorica. Ravnateljica delničke knjižnice istakla je zadovoljstvo međuinstitucionalnom suradnjom sa školom te zahvalila gošćama do sljedećeg susreta na nekoj novoj promociji. 

 [više]

PONOS DOMOVINE 2017.

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 26. 5. 2017. 15:07

               Nakon trodnevnog druženja i boravka na Policijskoj akademiji u Zagrebu svečanim proglašenjem pobjednika i uručivanjem nagrada u subotu, 29. travnja na Oltaru domovine je završilo ovogodišnje natjecanje Ponos domovine. Grupa naših učenika u sastavu Stjepan Divović, Fran Genko i Marko Ivošević na kraju je zauzela osmo mjesto što je izniman rezultat s obzirom na okolnosti koje su nas pratile uoči finalnog natjecanja. Žao nam je što zbog bolesti finalno natjecanje nije mogla svojom nazočnošću uveličati naša Mateja Jakovac- koja se svojim angažmanom u prijašnjim eliminacijskim krugovima prometnula u kapetana ekipe. Dečki su skakali, izuzetno gađali , sprinatali i na kraju pokazali zavidno znanje u poznavanju povijesti, zemljopisa, kulturne baštine,  drage nam domovine. Treba naglasiti kako su naši učenici ušli u krug 27 učenika raspodijeljenih u devet ekipa koje su izborile završnicu, a da je na početku natjecanja u prvom eliminacijskom krugu  sudjelovalo gotovo 1000 učenika iz cijele Hrvatske. Ovaj uspjeh, poglavito športski rezultati, dijelom su zasluga i kolege Borisa Levara koji je preuzeo na sebe odgovornost pripreme učenika za športski dio natjecanja. Zahvaljujem i svim kolegama koji su pokazali razumijevanje prilikom pripremanja učenika za natjecanje, a najviše učenicima koji su svojim angažmanom opravdali svaki trenutak vremena kojeg smo proveli u zajedničkom druženju kroz pripreme i natjecanja.

                                    Hrvoje Musinov, prof

 [više]

Otišla još jedna generacija maturanata

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 20. 5. 2017. 18:18

             Još je jedna generacija maturanata uspješno zaključila jedno važno, lijepo i vrijedno iskustvima poglavlje života. Izmiješane emocije zbog veselja jer je došao kraj i istovremene tuge zbog odlaska i sjećanja na svog tragično preminulog kolegu osjećale su se na svakom koraku. Posebno je bio dirljiv pozdrav maturantu 4.e koji nije dočekao ispit zrelosti. U sjećanje na njega učenice 3.a otpjevale su Yesterday, a maturant Goran Orešković Pobjego sam i Heroj ulice. Maturanti su svojim tijelima ispisali srce u kojem je bilo slovo T te pustili u zrak bijele i plave balone, a njegovo mjesto u srcu pripalo je mami Davorki. No, kako život ide dalje, tako je i tugu postupno zamijenio smijeh i radost te je povorka krenula do Radničkog doma gdje ih je pozdravio gradonačelnik Delnica g. Ivica Knežević i ravnateljica Slađana Srkoč, a zabavio duo A je to.

 [više]

Pisali Augustu i Ljubici

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 20. 5. 2017. 18:13

           Kreativci koji su na natječaju Pišem pismo dobili priznanje u Velikoj Gorici rukom pisana ljubavna pisma posvetili su Šenoinoj ženi Ljubici ili u ulozi Ljubice razmjenjivali tople riječi s Augustom izrađujući svoj stil, tijek, čak i tragičan bolešću okončan svršetak. Njihova kreativnost naišla je na odobravanje prosudbenog povjerenstva koje im je dodijelilo priznanje te najavilo suradnju i književni susret početkom lipnja. Dobitnici priznanja su Ida Glad, Ema Bukovac, Patricija Petrović, Petra Kruljac, Ivan Janeš , Zvonimir Mrle i Ana Radošević iz 2.a te Marta Kaloper i Krešimir Troha iz 2.b.

 [više]

LIK 2017.

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 18. 5. 2017. 09:58

       Od 27. -28. travnja 2017. godine, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci održano je 19. državno natjecanje-izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2017 na kojem je sudjelovala i naša učenica 3. razreda Opće gimnazije Sara Kauzlarić.  Prvog dana učenica se natjecala u 2.B kategoriji u pisanju eseja,  a drugi dan bio je rezerviran za svečani program proglašenja nagrađenih učenika i mentora uz uručivanje priznanja, pohvalnica i zahvalnica sudionicima. Izložba radova učenika održala se u galeriji Principij u Rijeci. 

 [više]

Sportski oproštaj maturanata i profesora Srednje škole Delnice

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 18. 5. 2017. 08:06

            U ponedjeljak, 15.5.2017. godine dvadesetak maturanata i osmero profesora u fer i sportskom nadmetanju svojih znanja i vještina u odbojci u dvorani Srednje škole Delnice odigrali su, rekli bismo, revijalnu utakmicu. Maturanti su se i na taj način oprostili od svoje škole uz navijanje i pregršt atraktivnih poteza.

U izjednačenoj borbi pobjedu su ipak na kraju odnijeli profesori. Hvala maturantima naše škole.

Autor: Boris Levar

 [više]

23. GORANSKI SUSRET DJECE I MLADEŽI GORSKOG KOTARA

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 17. 5. 2017. 09:20

           Dana 16.5.2017. održan je 23. Goranski susret djece i mladeži Gorskog kotara u Domu kulture u Lokvama. Na susretu je sudjelovalo 12 škola koje su se predstavile svojim  pjesmama. Naša škola izvodila je pjesmu Dodir glazbe koja je skladana u glazbenoj radionici. Tekst glazbe napisala je učenica 3. a razreda Karolina Ćuro. Pjesma je ove godina dobila županijsku nagradu na natjecanju Europa u školi. Druga pjesma bila je Budi moja voda, grupe Laufer uz pratnju Frana Grenka, učenika 4. b razreda. Uz već navedene učenike pjesmu su izvodile Roberta Jambrešić, Petra Tomljenović, Sara Crnković, Agata Paponja, Klara Jurković, Petra Kalčić i Tena Dlab.Glazbenu radionicu vodila je mentorica Sanja Petrušanec Pečar.

 [više]

Terenska nastava Kamenjak

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 12. 5. 2017. 08:06

           Svjesni da se dani školovanja u Srednjoj školi Delnice vrtoglavo primiču kraju, maturanti opće gimnazije 4.a razreda proveli su sadržajno popodne u terenskoj nastavi istražujući geomorfološke posebitosti Velikog Kamenjaka u pratnji svog profesora iz geografije Miroslava Grgura. Sadržajnost terenske nastave naglasak stavlja na praktičnu primjenu znanja, interdisciplinarnost, boravak na svježem zraku, razvijanje psihomotoričkih sposobnosti i socijalizaciji te međusobno druženje kojem će uskoro neminovno doći kraj. Kako im je bilo zajedno na izvanučioničkoj nastavi vidljivo je na njihovim nasmiješenim licima…

 [više]

Pišem ti pismo – pismo Augustu Šenoi

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 10. 5. 2017. 21:17

U subotu završnica natječaja „Pišem ti pismo“ uz dodjelu nagrada i priznanja

U subotu 13. svibnja 2017., uz Svjetski dan pisanja pisama (11. svibnja), u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica u 11.00 sati održat će se završnica natječaja Pišem ti pismo… natječaj za najpismo. Dobitnicima će biti podijeljena priznanja te nagrade Hrvatske pošte koja je bila suorganizator natječaja i Gradske knjižnice Velika Gorica.

REZULTATI NATJEČAJA PIŠEM TI PISMO… NATJEČAJ ZA NAJ PISMO

Ovogodišnji, šesti po redu, natječaj Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo bio je otvoren za sudjelovanje od 27. ožujka do 5. svibnja 2017. Natječaj je raspisala Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja, sa željom da podsjeti na zaboravljenu komunikaciju putem pisama, ali i sa ciljem poticanja pismenosti i pismenog izražavanja. 

Za sudjelovanje u natječaju trebalo je napisati pismo i poslati ga putem pošte, a sudjelovati su mogli svi koji znaju – pisati! Ovogodišnji se natječaj odvijao pod motom „Zaljubljeni Šenoa i druge ljubavi“ i to povodom 150 obljetnice upoznavanja književnika Augusta Šenoe i njegove supruge, Velikogoričanke Slave pl. Ištvanić. Prvo Augustovo ljubavno pismo Slavi datirano je 27. ožujka 1867., a njihova je prepiska ušla u povijest kao jedna od najemotivnijih i najljepših u hrvatskoj književnosti. Kao inspiracija za pisma natjecateljima je mogla poslužiti Šenoina ljubavna priča, ali su mogli pisati i nekim svojim ljubavima…

Ovogodišnji odaziv na natječaj bio je zaista velik te  je  pristiglo 57 pisama iz 24 grada: Rijeke, Dubrovnika, Osijeka, Delnica, Splita, Koprivnice, Trnovca Bartolovečkog, Rovinja, Sandrovca, Pule, Marije Bistrice, Zaboka, Siska, Varaždina, Ičića, Vinkovaca, Virovitice, Nove Gradiške, Belog Manastira, Samobora te iz Zagreba, Velike Gorice, Vukovine i Donje Lomnice.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Nada Mihoković Kumrić, književnica, te Ivana Grubačević i Lidija Badanjak, knjižničarke i djelatnice Gradske knjižnice Velika Gorica, odlučilo je o dobitnicima natječaja. Ove godine nagrađena su tri pisma u kategoriji odraslih i četiri pisma u kategoriji dječjih/omladinskih pisama.

Svojim kreativnim pismima skupno priznanje i poklon paket knjiga osvojili su i naši učenici: Krešimir Troha, Marta Kaloper, Ema Bukovac, Ivan Janeš, Zvonimir Mrle, Ida Glad, Ana Radošević, Petra Kruljac, Patricia Petrović.

Dodjela nagrada i podjela priznanja održat će se u subotu 13. svibnja 2017. u 11.00 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica, Zagrebačka 37, Velika Gorica uz uvodnu riječ ravnateljice Gradske knjižnice Velika Gorica Katje Matković Mikulčić i predstavnice Hrvatske pošte Stele Prislan Fujs. Objašnjenje odluke žirija izložit će književnica Nada Mihoković Kumrić.

 

Na dodjeli će biti izložen dio postava s nedavne izložbe ljubavnih pisama Augusta Šenoe i Slave pl. Ištvanić u memorijalnoj Kući Šenoa u Zagrebu koji nam je za ovu prigodu ustupila kuratorica zbirke Šenoa Jasmina Reis

 

 [više]

EKIPA ZA 5+

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 9. 5. 2017. 09:34

             Učenici i djelatnici  Srednje škole Delnice u sastavu Nikolina Klarić 4.r., Dora Dukić 3.r., Antonio Gecan 3.r i Marta Kaloper 2.r sa svojim mentoricama, profesoricama matematike, Brankicom Mihajlović i Valerijom Brelih, su  5. svibnja 2017. po prvi puta sudjelovali na ekipnom natjecanju iz matematike pod nazivom "Ekipa za 5+", u kategoriji matematičkih gimnazija, u sklopu 12. Festivala matematike u Puli. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 176 ekipa (113 OŠ i 63 SŠ) odnosno 704 učenika.

 [više]

KNJIGA NA POKLON

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 9. 5. 2017. 09:18

                Nakon uspješno provedene Uskršnje akcije 2017. knjižničarke škole poklonile su srednjoškolskoj knjižnici Delnice pet svezaka Ranka Marinkovića, Kiklop. Pohvala našim marljivim djevojkama na vrijednom poklonu kojim je obogaćen knjižni fond i to naslovom koji se nalazi na popisu obvezatne lektire na Državnoj maturi.

 [više]

DOMINIK I MI –ZAJEDNO

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 3. 5. 2017. 11:13

             Učenici i djelatnici Srednje škole Delnice uključili su se u akciju DOMINIK I MI-ZAJEDNO u organizaciji GDCK Delnice i Centra za informiranje i prevenciju grada Delnica.

Petnaest kila prikupljenih plastičnih  čepova mlade knjižničarke i novinarke škole u pratnji profesorice Koraljke Renier Valinčić i pedagoga Tomislava Kvaternika predale su 3. svibnja 2017. godine u Radničkom domu voditeljici akcije, ravnateljici GDCK Delnice Snježani Krizmanić.

 [više]

Književno veče Dodir riječi – gost Miro Gavran

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 28. 4. 2017. 08:00

           Jedan od najpoznatijih, najprevođenijih i najizvođenijih dramski pisac današnjice, Miro Gavran, ima posebnu vezu s Delnicama i Srednjom školom Delnice. U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u sklopu projekta Dodir riječi brojni književnici boravili su na našem području, a današnji gost bio je Miro Gavran. Direktorica Knjižnice Indira Rački Joskić predstavila je autora te niz priznanja i nagrada koje je dobio, a o autorovoj vezi s Delnicama i Školom nazočne je upoznala Karolina Ćuro, novinarska nada naše škole i učenica 3.a opće gimnazije. Tako je podsjetila da je Miro Gavran bio sudionik Kreativne škole pisanja, a 2002.,2003. i 2004. voditelj Male škole kazališta kroz koju su prošla mnoga glumačka i dramska imena poput Ane Lederer, Nine Kleflin, Amira Bukvića, Branke Cvitković te učenici brojnih škola iz Primorsko-goranske županije. Potom su kroz zanimljiv i prijateljski razgovor moderator i bivši profesor Srednje škole Delnice Marinko Krmpotić te sam Miro Gavran predstavili autorov književni opus s naglaskom na najnovijem romanu Nekoliko ptica i jedno nebo. Da su takva gostovanja potrebna našoj sredini dokaz je velik broj posjetitelja među kojima su bili naši sadašnji i bivši učenici te djelatnici.

 [više]

NOĆ KNJIGE 2017.

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 28. 4. 2017. 07:49

             U srednjoškolskoj knjižnici u nazočnosti predstavnika razrednih odjela,mladih knjižničara, knjižničarke Škole te ravnateljice Slađane Srkoč, ugostili smo povodom Noći knjige 2017. gospodina Tomislava Mrlu koji je nedavno izdao svoj prvijenac Bojovnik Nikola Šubić Zrinski. U ugodnom razgovoru, iščitavajući ulomke knjige upoznali smo se s nastajanjem, razmišljanjima i stavovima autora. Knjižnica Srednje škole Delnice dobila je na poklon primjerke knjige, a ovogodišnji najuspješniji učenici Škole biti će nagrađeni istiom. Nakon jednosatnog druženja našem smo gostu zaželjeli nastavak uspješnog stvaralaštva.

 [više]

Međunarodni dan društvenih igara

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 26. 4. 2017. 22:43

          Ove godine 29. travnja u cijelom se svijetu obilježava međunarodni dan drušvenih igara. Nekoliko dana ranije, u srijedu, 26. travnja u popodnevnim satima u knjižnici Srednje škole Delnice u organizaciji profesora Davora Pleše, učenici škole također su mogli zaigrati niz društvenih igara različitih razina složenosti i različitih tematika. Učenici su isprobali igre u kojima su mogli dokazati svoje vještine brzog i točnog slaganja različitih geometrijskih likova i oblika, slaganja labirinta, a imali su priliku čak i prljati svinje i spremati ih u štalice s gromobranima u simpatičnoj kartaškoj igri. Unatoč skromnoj posjećenosti, dva sata igranja u opuštenoj atmosferi uz druženje, smijeh i glazbu brzo su prošla te su se učenici imali prilike zainteresirati za ovakav način provođenja slobodnog vremena. Društvene igre zasigurno pomažu u razvijanju logičkog razmišljanja i različitih praktičnih vještina te potiču druženje mladih, a to su bili i krajnji ciljevi ovog događanja u našoj školi.

 [više]

220 DOBRIH RAZLOGA

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 25. 4. 2017. 16:48

           U knjižnici Srednje škole Delnice i nazočnosti ravnateljice Slađane Srkoč, učenicima završnih razreda predstavljen je Ekonomski fakultet iz Rijeke. Prodekan  dr.sc. Zoran Ježić i suradnice govorili su o uvjetima i 220 dobrih razloga zašto svoj profesionalni razvoj nastaviti upravo kod njih.  Bilo je riječi o suvremenoj opremljenosti ,  mogućnostima koje se nude po završetku fakulteta, planiranju karijere već za studiranja i važnosti međunarodnog iskustva. Maturanti su tako upoznati  i s činjenicom da je Ekonomski fakultet drugi po mobilnosti što nije zanemariv podatak. Dodatna znanja i vještine nude se i kroz Centar za karijere, a one s idejama potiče se kroz ulaganja i osnivanje poduzeća.

Nakon uspješnog predstavljanja, izbor će, nadamo se, biti jednostavniji.

 [više]

„ZELENA ČISTKA – jedan dan za čisti okoliš“

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 12. 4. 2017. 07:57

          Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukoniti što veće količine ilegalno odloženog otpada.

Rezultat Zelene čistke je puno više od same matematike. Nisu to samo očišćene tone otpada i brojka volontera. Zelena čistka je zajedništvo, povezanost, pomaganje, pokretanje, poduzimanje, uzimanje stvari u svoje ruke za bolje sutra.

Cilj akcije je podići svijest mladih o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada te važnosti očuvanja okoliša. Djeca i mladi su budući nosioci društva te ih treba motivirati da preuzmu inicijativu i brigu za okoliš jer je ista presudna za kvalitetan i zdrav život.

Učenici i nastavnici Srednje škole Delnice pridružiti će se akciji na prvi dan škole nakon proljetnih praznika, u ponedjeljak 24. travnja 2017.g.

Pozivam učenike i nastavnike da se pridruže akciji u što većem broju i učine naš Grad ljepšim i ugodnijim mjestom za život. Pružimo svoju ruku za čišću Hrvatsku.

                                                                                                                  Ravnateljica:                                                                                                        Slađana Srkoč, prof. 

 [više]

PONOS DOMOVINE 2017.

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 7. 4. 2017. 13:46

Projekt Ponos domovine i ove je godine privukao veliku pozornost učenika i djelatnika srednjih škola diljem Hrvatske, a njemu su pristupili i učenici Srednje škole Delnice pod mentorstvom profesora povijesti Hrvoja Musinova i njegovog pripravnika Marina Mikloške te profesora TZK Borisa Levara. U prvom eliminacijskom krugu sudjelovalo je 955 učenika, nakon čega je uslijedio drugi eliminacijski krug u kojemu je sudjelovalo prvih stotinu učenika s ostvarenim najboljim rezultatima iz prvog eliminacijskog kruga. Nakon drugog kruga,pravo na formiranje tročlanih ekipa steklo je trideset učenika iz cijele Hrvatske među kojima su bili i naši Mateja Jakovac i Borut Pleše. Njihove tročlane ekipe u sastavu Mateja Jakovac, Stjepan Divović, Fran Grenko te Borut Pleše, Frane Šercer, Klaudija Šprajcar pristupili su poluzavršnici natjecanja u Varaždinu gdje su Mateja Jakovac, Stjepan Divović i Fran Grenko završili ovu fazu na 5. mjestu te su se tako plasirali u završnicu natjecanja u kojoj će sudjelovati s još sedam tročlanih ekipa iz cijele Hrvatske. Ovo je veliki uspjeh naših učenika, a nadamo se da će ponoviti rezultat iz 2012. kada je u završnici natjecanja osvojeno drugo mjesto na državnoj razini.

 [više]

ZBORNICA NA PARKETU 2017.

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 2. 4. 2017. 16:40

Da nisu samo učenici trofejni, dokazali su i nastavnici Srednje škole Delnice. Na turniru Zbornica na parketu mješovita ekipa u sastavu Miroslav Grgur, Branka Mihajlović, Davor Pleše, Tanja Stipeč, Sanja Kaloper, Slađana Srkoč, Tihana Zbašnik i Marin Jerković osvojila je broncu.

Čestitamo !!!

 [više]

DRŽAVNA SMOTRA OPISUJEMO SUSTAVE

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 1. 4. 2017. 19:55

            I ove godine naši srednjoškolci nastupili su na državnoj smotri Opisujemo sustave u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog interdisciplinarnog društva. Domaćin ovogodišnje smotre koja je održana 30. i 31. ožujka 2017. bila je Gimnazija Vladimira Nazora u Zadru Na ovom natjecanju  tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Svi sudionici bili su smješteni u Youth Hostelu na Boriku, gdje je u četvrtak bilo upriličeno svečano otvaranje natjecanja na kojem je nastupio školski zbor pod vodstvom prof. glazbene umjetnosti  Ive Mustać Klarić. Skup je na otvaranju pozdravio ravnatelj Rade Šimičević poželjevši svima dobrodošlicu i ugodan boravak, a predsjednik Državnog povjerenstva Josip Stepanić i tajnik Natjecanja Željko Jakopović poželjeli su mentorima i učenicima uspješan nastup. Nakon procjene radova i pisane provjere, naši učenici uspješno su prezentirali svoje radove u kategoriji smotre. Marta Kaloper iz 2.b nadahnuto je govorila o bioraznolikosti, Petra Kalčić iz 3.a o sušičkom narječju, a Adrian Lisac iz 4.a o Munjari Zeleni vir. Tim je nastupom naša škola već 7 godina zaredom prisutna na državnoj smotri.                                                          

 [više]

1. KREATIVNA RADIONICA FRAKTALA

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 23. 3. 2017. 09:40

    Pojam fraktala dolazi iz fizike od fizičara Mandelbrota, a terapijsku metodu osmislila je 1991. Ruskinja Tanzilia Polujahtova, klinička i obiteljska psihologinja koja kroz svoju knjigu Izvornik fraktalne mudrosti opisuje svoja iskustva. Zanimljivost i posebnost fraktala je što se crtaju u jednom potezu i nema brisanja i ponavljanja.

To je kreativan način u traženju rješenja pred životnim izazovima. Mnogi vole crtati fraktale zbog toga što nema utjecaja uma na rezultat i konačnu sliku, a sam je proces vrlo kreativan što je dokazano i na 1. kreativnoj radionici fraktla koja je održana u knjižnici Škole pod vodstvom knjižničarke Koraljke Renier Valinčić. Svoju kreativnost tom su prigodom iskazali profesori Mirna Bogić, Jasminka Lisac, Branka Mihajlović, Miroslav Grgur, Davor Pleše, Arijana Šercer, Tomislav Kvaternik i Valerija Brelih.

Osim što pomažu u razvoju fine motorike, povećanju koncentracije i pažnje, pomažu i pri smanjivanju i napetosti, te izgradnjI pozitivnog stava prema uspjehu i životu.

Vođeni idejom što više boja na papiru, to više boja u životu, za mjesec dana najavljujemo 2. kreativnu radionicu, a do tada živite boje.

 [više]

Trofejni sportaši

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 23. 3. 2017. 09:03

          U tijeku su županijska natjecanja u sportskim disciplinama. Naši su srednjoškolci sudjelovali na županijskom natjecanju u krosu i vratili se s osvojenim trećim mjestom. Ženska ekipa u sastavu Ines Vučemilović, Ana Radošević 2.a i Gabrijela Skender, 3.a uspjele su ostvariti plasman dostojan bronce. Muška ekipa u sastavu Marko Abramović 2.e, Marko Skender 1.a i Marko Markovčić 3.a bila je 4., a Marko Skender istrčao je za treće mjesto. Treće mjesto također su osvojile i naše nogometašice. Uršula Blašković, Dora Marković i Doris Bilokapić,2.a, Claudia Šprajcar,4.a, Dora Jakupak,3.a i Veronika Silić naše su najuspješnije nogometašice.

 [više]

Opisujemo sustave – poziv na državno natjecanje i smotru

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 21. 3. 2017. 11:07

         I ove godine naši vrijedni učenici dobili su poziv za sudjelovanje na državnom natjecanju i smotri Opisujemo sustave koje će se održati u Zadru, 30. i 31. 03. Natjecanje provode Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatsko interdisciplinarno društvo na temu prikazivanja sustava u okolini te njegovog utjecaja na okolinu s naglaskom na uzročno-posljedične veze. Među dvadeset najboljih u državi našli su se i delnički srednjoškolci koji će, nakon što su im zaprimljeni radovi, pisati pismenu provjeru, a potom javno predstaviti svoje radove te prosudbeno povjerenstvo upoznati sa sustavom koji su proučavali.  Našu školu na državnoj smotri u Zadru predstavljat će Adrian Lisac,4.a s radom Munjara Zeleni vir, Petra Kalčić,3.a s radom Mikrosustav Sušički idiom i Marta Kaloper,2.b s radom Spas u bioraznolikosti.

Učenike su pripremale profesorice Jasminka Lisac i Mirna Bogić.

Čestitamo !!

 
 [više]

Vrijedni stolari

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 19. 3. 2017. 10:40

          Da su stolari Srednje škole Delnice vrijedni i kreativni, jasno je već  na prvi pogled upućen na paletu njihovih proizvoda. Pod mentorstvom profesora Ervina Petrovića u stolarskoj radionici Srednje škole Delnice na praktičnoj nastavi nastaju i lijepi i kvalitetni i uporabni proizvodi. Vrijedni i kreativni učenici zajedno sa profesorom izradili su niz predmeta kao što su daske za  rezanje mesa, stolčić za sjedenje, sanduk za drva, poslužavnik i sl. Prirodni materijal kao što je drvo u kombinaciji s kvalitetnom izradom rezultirao je vrhunskim proizvodima.

 [više]

Knjiga na dar

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 17. 3. 2017. 08:29

     Tomislav Mrle, mag.iur.univ.spec.polit., autor povijesnog romana Bojovnik Nikola Šubić Zrinski primjerke svog književnog uratka darovao je Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice, OŠ Frana Krste Frankopana Brod na Kupi te Srednjoj školi Delnice. U prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Delnice autor je ukratko pojasnio motivaciju za pisanje i tiskanje djela te uručio primjerke. Naglasak samog čina darivanja bio je na važnosti knjige kao medija te didaktičkoj i moralnoj pouci knjige – osudi svakog oružanog sukoba. U spontanoj atmosferi koju su osigurale ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Indira Rački Joskić i djelatnica knjižnice Ivana Pleše u ime svojih škola knjige su preuzeli ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice Mladen Bolf, ravnateljica Srednje škole Delnice Slađana Srkoč i ravnateljica OŠ Frana Krste Frankopana Brod na Kupi Ana Mihelčić Šamec.

Događaju su nazočile i recenzentice knjige Nada Glad i Jasminka Lisac.

 [više]

Europa u školi – literarni izričaj

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 15. 3. 2017. 21:39

              Uz nagrađene glazbenjake i literati su na ovogodišnjem natjecanju Europa u školi bili uspješni u obje kategorije: u kategoriji 1.-2. razred srednje škole priznanje za literarni rad Europa 2027. godine osvojila je Marta Kaloper, učenica 2.b razreda, a u kategoriji učenika 3.-4. razred srednje škole među najboljima je literarni rad Dore Jakupak, učenice 3.a razreda. Svoj je literarni uradak Dora Jakupak pročitala na dodjeli, a jedna od poruka rada je ulomak:“ Mogućnosti su pred nama. Prilike su oko nas. Jedino što"najveća ljudska nevolja je što čovjek uglavnom želi i čezne za onim što nema pa ne primijeti  kad je i kako je izgubio ono što je imao." Zato je na svima nama da riječi pjesnikinje Mirjane Smažil Pejaković ostanu upozorenje – čuvajmo ono što imamo. San je postao java, nada je ostvarena, a mi smo tu, samo trebamo biti i stvarati svijet još boljim.“Čestitamo! 

 [više]

Europa u školi – glazbeni izričaj

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 15. 3. 2017. 21:37

           OŠ –SE San Nicolo tradicionalni je domaćin dodjele županijskih priznanja natjecanja Europa u školi koje se svake godine provodi u glazbenom, likovnom i literarnom izričaju. Boje naše škole i ove su godine uspješno branile članice srednjoškolske vokalne skupine, učenice trećih razreda. Na tekst Karoline Ćuro, učenice 3.a razreda pjesmu Dodir glazbe otpjevale su Karolina Ćuro, Petra Kalčić, Tena Dlab, Agata Paponja, Klara Jurković i Sara Crnković iz 3.a te Roberta Jambrešić iz 3. e. Učenice je vodila i pripremala Sanja Petrušanec Pečar, prof. Čestitamo!

 [više]

Kreativci na djelu

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 10. 3. 2017. 18:43

           Da se u Srednjoj školi Delnice radi kreativno te koriste suvremene metode rada i tehnologije, bilo je vidljivo i danas, 10.03. u školskoj knjižnici Srednje škole Delnice. Naime, knjižničarka Škole, prof. Koraljka Renier Valinčić održala je ogledni sat međupredmetne suradnje u 3.a razredu na satu hrvatskoga jezika. Vođeni profesoricom, učenici su uprizorili dramske ulomke iz Ibsenova djela Nora ukazujući na postupnu gradaciju Norinih osjećaja te njen emocionalni razvoj i sazrijevanje. U stankama između presvlačenja glavnih aktera, prigodne pjesme otpjevao je duo Karolina Ćuro i Agata Paponja, a glavne glumačke role iznijeli su Dario Babić kao Torvald Helmer, a Natali Cindrić, Petra Kalčić i Sara Kauzlerić utjelovile su Noru u različitim emocionalnim stadijima. Uvjerljiva scenografija i ambijent doprinijeli su interaktivnoj atmosferi. Satu su nazočili: savjetnica pri AZOO Jadranka Tuška, ravnateljica Slađana Srkoč, pedagog Tomislav Kvaternik te razrednica 3.a Jasminka Lisac.

Valja napomenuti da je profesorica Koraljka Renier Valinčić svojim vrijednim i kreativnim radom te suradnjom i timskim radom s drugim nastavnicima unaprijeđena u zvanje mentora.

 [više]

Županijsko natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 8. 3. 2017. 20:54

                   Poznati su rezultati županijskog natjecanja u poznavanju hrvatskoga jezika. Naime, nakon provedenih školskih natjecanja i praga riješenosti od 70% , na županijsko natjecanje pozvani su Sara Svetličić,1.b, Petra Kruljac,2.a, Petra Kalčić,3.a te Ivan Jovanović i Nikolina Klarić iz 4. b. Natjecanje je održano 6.3. u 1. riječkoj gimnaziji, a rezultati su sljedeći: Sara Svetličić – 6. mjesto od 13 natjecatelja (60% riješenosti), Petra Kruljac – 9. mjesto od 26 natjecatelja (66% riješenosti), Petra Kalčić – 12. mjesto od 24 natjecatelja (58% riješenosti), Nikolina Klarić – 7. mjesto od 8 natjecatelja (48% riješenosti) i Ivan Jovanović – 8. mjesto od 8 natjecatelja (47% riješenosti). Ovime se nastavlja kontinuitet dobrih rezultata i plasmana među prvih 10 u Županiji.

 [više]

LIK 2016./2017.

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 4. 3. 2017. 16:46

                 Dana 16. veljače 2017. godine, održano je županijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna-LIK. Tema-poticaj za učenike srednje škole bila je “Zvučna slika-fotokolaž “.  Na natjecanje su se odazvale 4 srednje škole iz Primorsko-goranske županije. Radovi učenica naše škole izabrani su među  pet najuspješnijih radova od toga rad Sare Kauzlarić , učenice 3. razreda opće gimnazije  1. mjesto i rad Marte Kaloper učenice 2. razreda prirodoslovno matematičke gimnazije 5. mjesto. U ponedjeljak, 27. veljače u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja-Guvernerova palača otvorena je  i izložba Smotre likovnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije LIK 2016./2017. na kojoj su prisustvovale i naše učenice gdje su primile priznanja za osvojena mjesta. 

 [više]

Predstavljanje Vježbeničke tvrtke Unikat d.d.

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 4. 3. 2017. 15:55

               3.3.2017. godine učenici Domagoj Diklić i Anamarija Bolf iz 4.e, te Ana Frković i Nikol Ružić iz 3.e u pratnji knjižničarke Koraljke Renier Valinčić predstavili su vježbeničku tvrtku Unikat d.d. na 3. Sajmu vježbeničkih tvrti koja je organizirana povodom Dana Ekonomske škole Mijo Mirković iz Rijeke. Svoju su vježbeničku tvrtku prestavili pred nazočnim profesorima-mentorima drugih vježbeničkih tvrtki Primorsko-goranske županije.

Zanimljiv i drugačiji izložbeni prostor naše vježbeničke tvrtke bio je među najposjećenijima ovog puta, a veliki interes pokazali su i sami organizatori sajma zaželjevši da ih posjetimo i dogodine.

 [više]

Srednjoškolske priče u znaku ljubavi

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 4. 3. 2017. 15:26

              Nova emisija Srednjoškolske priče uz mjesec zaljubljenih , naravno, nije mogla proteći bez slavljenja ljubavi. Ovaj put je Karolina ugostila učenike svog razreda – 3.a opće gimnazije. Učenici su čitali najpoznatije ljubavne stihove, pjevali, razgovarali o ljubavi, izmjenjivali svoja promišljanja u jednoj spontanijoj i „casual“ emisiji. Za dobru glazbu pobrinuli su se Agata Paponja, Goran Orešković, Rok Stipaničić, Adrian Lisac i vokalna skupina SŠ Delnice.

 [više]

Književno veče CeKaPe

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 4. 3. 2017. 15:18

               Petak, 3.3. 2017. u 19.00, Centar – poprište prvih književnih koraka. A sve je započelo prije 10 tjedana na CeKaPe radionici kreativnog pisanja pod vodstvom Envera Krivca, književnika i crtača stripova, producenta i skladatelja iz Rijeke. U  kreativnom pisanju okušale su se i tri naše učenice: Marta Kaloper i Corina Jakovac iz 2.b te Karolina Ćuro iz 3.a. Na premijeri svojih radova Marta je pročitala svoju viziju tj. preradu književnog lika, konkretno Gregora Samse stvorivši izazovnu adaptaciju i pokazavši iznimno bogat vokabular i literarnu zrelost. Karolina je u svom radu naglasak postavila na emocije i hrabrost koju je potrebno naći i iskazati kako bi se krenulo dalje nakon bolnog gubitka. Uz naše tri učenice radionicu su pohađale i dvije bivše učenice, Danijela Pleše koja se bavi novinarstvom te Barbara Petranović, profesorica TZK . Isto tako, i sam voditelj radionice, Enver Krivac, bivši je učenik Srednje škole Delnice. Prepuna dvorana pokazatelj je da su Gorani vjerna publika i odana podrška.  U glazbenom dijelu programa su također sudjelovali učenici naše škole: duo Agata Paponja,3.a i Adrian Lisac,4.a te vokalni sastav naše škole: Tena Dlab, Agata Paponja, Karolina Ćuro, Petra Kalčić i Sara Crnković – 3.a

 [više]

VRŠNJAČKO NASILJE

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 1. 3. 2017. 22:35

                20.02.2017. godine u našoj školi učenici 3.a, 3.b i 3.MD razreda prisustvovali su predavanju o vršnjačkom nasilju. Predavanje je vodila  Monika Fak iz Policijske postaje Delnice koja je učenike educirala što je uopće vršnjačko nasilje, kako ga prepoznati, kako reagirati te koga kontaktirati ukoliko dođe do vršnjačkog nasilja. Predavanje je bilo održano u sklopu Dana ružičastih majica koje se ove  godine obilježilo 22.02. Cilj predavanja bio je potaknuti učenike da ne vrše nasilje u školi te da ga spriječe jer postoje i bolji načini rješavanja problema s ljudima. Nakon gđe. Fak predavanje su nastavile ravateljica Gradske knjižnice Delnice Indira Rački Joskić  i Ivana Pleše koje su učenicima predstavile knjige u kojima se spominje vršnjačko nasilje. Time su željele potaknuti učenike da čitaju knjige jer je čitanje vrlo korisno. Čitajući takve knjige shvatit će kako to izgleda i to će ih potaknuti na razmišljanje o nasilju.

Petra Kalčić,3.a

 [više]

Međužupanijsko natjecanje iz računovodstva

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 1. 3. 2017. 10:11

      U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje utorak, 28.2.2017. godine u Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri Pula održano je Međužupanijsko natjecanje iz računovodstva učenika Istarske i Primorsko-goranske županije. Učenica naše škole 4. e razreda ekonomije Marieta Shala osvojila je 5. mjesto. Učenicu je za natjecanje pripremala profesorica mentor Slađana Srkoč.

Učenici i mentorici čestitamo na ostvarenom rezultatu.

 [više]

NAGRAĐENI NAJBOLJI U FOTO NATJEČAJU: MAGLA

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 1. 3. 2017. 09:17

             Utorak, 28.veljače 2017. godine u ugodnom prostoru knjižnice Srednje škole Delnice nagrađeni su najuspješniji autori 2. foto natječaja na temu Magla. Obzirom na veliki broj pristiglih fotografija po procjeni komisije u sastavu profesorica Jasminke Lisac, Mirne Bogić i Koraljke Renier Valinčić u uži izbor ušlo je 14 fotografija od čega čak 6 u najuži nagradni izbor jer posjeduju slikarsku kompoziciju kadra i senzibilni  izraz zadane teme.

I ovog puta najbolji su nagrađeni prigodnim knjigama, a to su:

1.mjesto-Dora Dukić,3.b (Konj),

2. mjesto- dijele: Rok Stipaničić,2.b (Delnički park) i Nikol Ružić,3.e (Livada) 

3.mjesto-dijele: Andreas Lenac,3.b (Sunce), David Damić,2.b (Livada) i Nikolina Štimac,3.b (Voćka)

Čestitke svim učesnicima !!!

Fotografije pristigle na natječaj  možete pogledati u foto galeriji

 

 [više]

MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE AUTOMEHANIČARA

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 27. 2. 2017. 09:26

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje petak, 24.2.2017. godine u Elektroindustrijskoj obrtničkoj školi u Zagrebu održano je Međužupanijsko natjecanje automehaničara za učenika 2. i 3.razreda. Učenici naše škole Dino Mulc i Edi Luketić, obojica iz 2.MD razreda zauzeli su 9. i 11. mjesto u jakoj konkurenciji sa godinu dana starijim sudionicima natjecanja. Učenike su za teoretski , odnosno dijagnostički dio vježbi pripremali profesori- mentori Mladen Gecan i Veselin Gubić. U trenucima iščekivanja rezultata učenici su prošetali centrom grada Zagreba.

Učenicima i mentorima čestitamo na ostvarenom rezultatu.

Učenik, razred Mentrori Teorija Dijagnostika Bodovi Mjesto
Dino Mulc,2.MD

Mladen Gecan,prof. i

Veselin Gubić,prof.

29,96/35

65/65

za 9 minuta /20 

94,96 9.
Edi Luketić,2.MD

Mladen Gecan,prof. i 

Veselin Gubić,prof.

25,08/35

65/65

za 9 minuta/20

90,08 11.

 

 [više]

Županijsko natjecanje iz geografije

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 26. 2. 2017. 19:23

Dana 23. veljače 2017. godine održano je Županijsko natjecanje iz geografije za učenike osnovnih i srednjih škola na kojemu su učenici Srednje škole Delnice postigli zapažene rezultate. Učenica Sara Svetličić iz 1.b razreda, pod vodstvom prof. Valentine Tomac, osvojila je drugo mjesto. Učenik Dario Babić iz 3.a razreda osvojio je četvrto mjesto, a učenik Bruno Kovač iz 4.b razreda osmo mjesto, oboje pod vodstvom prof. Miroslava Grgura. Uz drugoplasiranu Saru, prof. Valentina Tomac pripremala je i učenicu Srednje škole „Vladimir Nazor“ Čabar koja je također izvrsna četvrta.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na postignutim rezultatima!

Učenik/ca, razred Mentor Ostvareno mjesto Postotak riješenosti
Sara Svetličić,1.b Valentina Tomac, prof. 2. 70%
Dario Babić,3.a Miroslav Grgur, prof. 4. 77%
Bruno Kovač,4.b Miroslav Grgur, prof. 8. 51%

 

 

 [više]

Obilježen mjesec zaljubljenih

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 24. 2. 2017. 21:33

            Ne daj da nam ljubav bude navika stihovi su kojim je i ove godine obilježen mjesec zaljubljenih te nastavljena međuinstitucionalna suradnja dviju ustanova: Narodne knjižnice i čitaonice Delnice te Srednje škole Delnice. Naime, drugu godinu zaredom, u mjesecu zaljubljenih, uz i oko Valentinova, Gradska knjižnica i čitaonica Delnice domaćin je srednjoškolcima koji slave ljubav stihovima i glazbom. Učenici trećih razreda opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije čitali su i pjevali o ljubavi, a djelatnice knjižnice pročitale su ljubavna pisma poznatih književnika iz srednjoškolskog programa kao što su Zola i Balzac. Uz klasike poput Byrona, Jure Kaštelana mogli su se čuti zvuci Parnog valjka, Toše Proeskog, Detoura i sl. Uz ravnateljicu Narodne knjižnice i čitaonice Indiru Rački Joskić koja je zaželjela nazočnima dobrodošlicu, sudjelovale su i djelatnice Ivana Pleše, Olgica Glad Klepac i Ivana Ćurić , dok su boje Srednje škole interdisciplinarno zastupali  nastavnici Branka Mihajlović, prof. matematike i informatike te Mirna Bogić, prof. biologije-STEM predmeti, Tanja Stipeč, prof. njemačkog i engleskog jezika, Davor Pleše,prof. engleskog jezika-strani jezici, Jasminka Lisac, prof.hrvatskoga jezika – materinji jezik te Slađana Srkoč, prof. ekonomije i v.d. ravnateljica SŠ Delnice. Jedan sasvim drugačiji sat poezije svojom svirkom i pjesmom obogatili su duet Agata Paponja i Goran Orešković te učenice 3.a i 3.b uz glazbenu pratnju Frana Grenka i profesora Davora Plešea na gitarama. Uspješna suradnja ustanova najava je novih susreta i projekata što će se realizirati do kraja godine s naglaskom na međugeneracijskoj suradnji i edukaciji učenika.

 [više]

Predavanje i izložba učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 23. 2. 2017. 08:58

          Dana 16. veljače učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci pod vodstvom svojih profesora postavili su izložbu svojih radova  u predvorju naše škole te održali predavanje u sklopu projekta “Novi pogled“. Projekt su proveli uz suradnju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, a radovi su nastali reinterpretacijom viđenih izložbi u muzeju. U suradnju projekta uključena je i  Srednja škola Delnice te će se sljedeća faza projekta nastaviti predavanjem i prezentacijom koju će provesti učenici naše škole s profesoricom likovne umjetnosti Martinom Šnajdar. Zaželjeli su nam uspješno istraživanje i mnoštvo kreativnih radova, a mi im se zahvaljujemo što je naše predvorje škole postalo izložbeni prostor.

 [više]

Završen 2. krug LiDraNa

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 21. 2. 2017. 08:03

Nakon školske i gradske razine LiDraNa,  od 15. veljače 2017. poznati su autori radova predloženih za državnu smotru. U kategoriji novinarskih radova za srednje škole prosudbeno povjerenstvo u sastavu

Tatjana Sandalj, novinarka, Radio Rijeka
Elisa Zaina, profesorica, umirovljena novinarka
Doris Žiković, novinarka, Novi List
Vedrana Simičević, novinarka „Novi List“
Karolina Krikšić Vidas, novinarka „Novi List“

U radove predložene za državnu smotru, među ostalima, uvrstilo je članak Žena – biće drugog reda, rad učenice 2.a razreda opće gimnazije Petre Kruljac.

 [više]

MRRAK

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 17. 2. 2017. 11:43

31.1. i 15.2. učenici naše škole Ana Pleše, Lucija Tomac, Marko Ivošević i Fran Grenko u pratnji pedagoga, Tomislava Kvaternika  prisustvovali su radionicama „Pisanje prijedloga projekata“ i „Prikupljanje sredstava“ ,   koje provodi Udruga za razvoj civilnog društva SMART u okviru partnerskog projekta “Mreža za razvoj regionalnih kapaciteta – MRRAK”. Učenici su na radionicama upoznati s osnovama pisanja projekata i prikupljanja sredstava  iz raznih izvora. Prisustvovat će na još dvije radionice toga karaktera

 [više]

7.2.2017. DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Autor: Koraljka Renier Valinčić, 3. 2. 2017. 11:12

Ovo su načini na koje svatko od nas može pomoći:

– Djeca i mladi mogu pomoći kreirati bolji Internet tako da poštuju ostale korisnike interneta štiteći svoju reputaciju (ali i reputaciju drugih) i tražeći prilike da Internet koriste za kreiranje, uključivanje u razne aktivnosti i dijeljenje s drugima. Oni mogu pomoći reagiranjem na negativno tako da budu „korisni promatrači: da daju potporu svojim vršnjacima koji se suočavaju s nasiljem na internetu, da se suprotstave cyber-nasilju i da prijave sav neprimjeren ili zabranjen sadržaj koji primijete. Povrh svega, djecu i mlade treba ohrabriti da zauzmu stav kao budući sudionici digitalnog doba sudjelovanjem u debatama o budućnosti interneta, ali i trudom da se njihovo mišljenje čuje.

– Roditelji i skrbnici mogu pomoći kreiranju boljeg interneta održavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga sa svojom djecom o njihovom ponašanju na internetu, potičući djecu na osobni razvoj na internetu, pomažući im nositi se sa bilo kakvim nedoumicama ili problemima, tražeći mogućnosti da se zajedno sa djecom uključe u korištenje interneta, te pomažući djeci da pronađu i koriste kvalitetne digitalne izvore. Roditelji i skrbnici se mogu suprotstaviti negativnostima tako što će ostati uključeni u aktivnosti svoje djece na internetu (aktivnostima koje su primjerene dobi djece), davati primjer kako se pozitivno ponašati na internetu, te prijaviti neprimjereni ili zabranjeni sadržaj koji primijete.

– Učitelji i socijalni djelatnici mogu pomoći kreirati bolji Internet tako što će djeci pružiti informatička znanja i vještine koji su potrebni u današnjem društvu, ali i dajući im priliku da koriste i kreiraju pozitivni sadržaj na internetu. Oni se mogu suprotstaviti negativnostima podržavajući mlade koji se suočavaju s problemima na internetu i dajući im sposobnost, vještine i pouzdanje koji su im potrebni kako bi se sigurno služili internetom.

– Industrija ima važnu ulogu putem kreiranja i promicanja pozitivnog sadržaja i sigurnih usluga na internetu, ali i putem poticanja korisnika da reagiraju na poteškoće dajući im jasne savjete o sigurnosti, niz jednostavnih sigurnosnih alata i brz pristup potpori ukoliko stvari izmaknu kontroli.

– Zakonodavci i političari trebaju omogućiti okruženje u kojemu će sve od gore navedenog funkcionirati i opstati. – primjerice: da osiguraju da će prema kurikulumu djeca učiti, a učitelji poučavati o sigurnosti na internetu, da osiguraju da će roditelji i skrbnici imati pristup prikladnim informacijama i potpori, te da će poticati industriju da kontrolira svoj sadržaj i usluge. Također moraju preuzeti odgovornost nad upravom i zakonom, te osigurati sigurnost i dobrobit djece i mladih kroz djelotvorne sigurnosne zaštite djece na internetu.

Nadamo se da ćete se i vi pridružiti promicateljima Dana Sigurnijeg Interneta diljem svijeta 07. veljače 2017. godine, te pomoći u stvaranju boljeg interneta te obavezno #dajsvojdoprinos za bolji internet danas!

Saznaj više o Danu Sigurnijeg interneta na www.saferinternetday.com ili www.csi.hr.

 [više]

PROJEKTNI DAN-LOKVE

Autor: Zvonimir Imgrund, 19. 12. 2016. 13:24

           Dana 12. prosinca 2016. godine održan je projektni dan odnosno terenska nastava u kojoj su sudjelovali učenici 2.E i 4.E razreda koji su ujedno i članovi izvannastavne aktivnosti Mladi poduzetnik. Učenici su pod vodstvom prof. ekonomske grupe predmeta Krešimira Ožbolta i prof. geografije Valentine Tomac posjetili ured LAG-a Gorski kotar te spilju Lokvarku u Lokvama. LAG odnosno Lokalna akcijska grupa je udruga koja svojim radom nastoji potaknuti razvoj Gorskog kotara kao ruralnog područja RH u skladu s njegovim potrebama prema EU standardima te na načelima LEADER-a odnosno mehanizma provedbe mjera politike ruralnog razvoja EU.

Djelatnice LAG-a Iva Cvijetić Kovačević i Nika Jurković upoznale su učenike s Programom ruralnog razvoja RH 2014.-2020., LEADER pristupom ruralnom razvoju, održivom razvoju Gorskoga kotara te sa samim značenjem, ulogom i radom LAG-a Gorski kotar. Učenike su upoznale i s važnošću volontiranja te načinima uključivanja u volontiranje, što je bilo osobito korisno za učenike 4. razreda. Nakon predavanja slijedio je obilazak spilje Lokvarke uz stručno vodstvo. Lokvarka je druga najdulja spilja u Hrvatskoj uređena za posjet turista te se smatra jednom od najljepših spilja hrvatskog krša, u što smo se i sami zaista uvjerili.

Kroz ove dvije aktivnosti vrlo uspješno smo spojili znanja iz područja Geografije i Ekonomije, saznali i neke nove korisne informacije, iskustveno doživjeli ono u čemu učimo u školskim klupama te sve u svemu proveli jedan poučan, dinamičan i ugodan dan.

 

                                                                   Valentina Tomac, mag. educ. geogr.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN PLANINA

Autor: Zvonimir Imgrund, 16. 12. 2016. 10:14


             U petak, 9.12.2016. učenici 4.b razreda pod vodstvom prof. Miroslava Grgura posjetili su Kaštel Zrinski u Brodu na Kupi u kojem su pogledali izložbu fotografija ZELENI VIDICI PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE-Vidikovci na području sliva rijeke Kupe. 
Izložba je održana povodom Međunarodnog dana planina. Na izložbi i publikaciji predstavljeni su vidikovci koji pružaju pogled upravo na rijeku Kupu, goransku ljepoticu koja najvećim dijelom svoga toka ocrtava granicu između Hrvatske i Slovenije, lagano vijugajući između brda, još jednom dokazujući da priroda, kao ni njena ljepota, nema granica te je jednako zastupljena na obje strane rijeke.
 

 [više]

Večer matematike u Srednjoj školi Delnice

Autor: Zvonimir Imgrund, 2. 12. 2016. 12:56

                U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva održana je prva večer matematike u našoj školi. Broj sudionika nadmašio je i najoptimističnija očekivanja. Druženje je započelo s gospodinom  Pleše Josipom i kratkim predavanjem o Vedskoj matematici  te kako brzo pomnožiti dva dvoznamenkasta broja ili množiti pomoću pravaca.

Učenicima i prisutnim profesorima ponuđeno je šest radionica u kojima su mogli iskazati svoju kreativnost i snalažljivost. Radionica preslagivanja tražila je spretnost u slaganju kvadrata iz različitih drvenih ili limenih oblika koje su izradili učenici 2MD razreda. Kako pomoću igle ,konca i kartona nastaje parabola, hiperbola, matematičko srce ili neki drugi geometrijski oblici i ornamenti moglo se saznati i napraviti u radionici Matematika i šivanje.

Što se sve može iščitati iz Pascalovog  trokuta i kakve veze on ima s prirodom koja nas okružuje i s nama samima saznajemo kroz Priču o Pascalovom trokutu. Kroz radionice Nemoguće figure  i Fleksagoni otkrili smo kako nacrtati  nemoguće figure  ili presložiti traku i napraviti šesterokut čiji će svaki karakteristični trokut imati istu oznaku. Veliko zanimanje izazvala je igra „4 u nizu“  čiji je pobjednik onaj koji prvi na sedam okomito postavljenih štapića naniže u bilo kojem m smjeru i 4  kuglice iste boje.

Arijana, Valerija i Branka zahvaljuju svim kolegama koji su pomogli u realizaciji ove večeri kao i svim učenicima koji su nazočili i sudjelovali u radionicama.

 [više]

čESTITAMO !!!

Autor: Zvonimir Imgrund, 1. 12. 2016. 15:41

                      Najizvrsniji odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgojitelji, oni koji su dokazali uspješnost u radu s učenicima i u izvannastavnom stručnom rad te se redovito stručno usavršavaju promovirani su u zvanje mentora i savjetnika. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 25. listopada 2016. godine u Zagrebu odluku o ponovnom napredovanju u zvanje uručili su im Jadranka Žarković-Pečenković, prof, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Momir Karin, prof., pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja.

Promovirani su prepoznati kao najbolji u sustavu i zato su nakon pet godina ponovno promaknuti u status mentora, ili u više položajno zvanje, status savjetnika. Rad 470 promoviranih odgojno-obrazovnih radnika vrednovali su ravnatelji i kolege u vrtićima i školama u kojima rade i predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. U Srednjoj školi Delnice sve je više nastavnika koji svojim radom napreduju. Tako je zvanje profesora savjetnika stekla Jasminka Lisac, prof. hrvatskoga jezika, a vrijedan rad te postignuti rezultati omogućili su status profesora mentora Branki Mihajlović, profesorici matematike i informatike, Vlatki Mance, profesorici kemije, Slađani Srkoč, profesorici ekonomije, Antonu Zorku, profesoru fizike i elektrotehnike te Sonji Majnarić, profesorici matematike u mirovini. Svojim aktivnostima, postignućima, kontinuiranim usavršavanjem status profesora mentora očekuju i Koraljka Renier Valinčić, prof. hrvatskoga jezika i dipl. bibliotekar, Valerija Brelih, profesorica matematike i informatike te Boris Levar, profesor tjelesne i zdravstvene kulture.

 [više]

NAGRAĐENI NAJBOLJI U 2. HAIKU NATJEČAJU

Autor: Zvonimir Imgrund, 24. 11. 2016. 08:54

U knjižnici Srednje škole Delnice nagrađeni su najuspješniji uradci ovogodišnjeg 2. HAIKU NATJEČAJA koji je organiziran povodom Mjeseca knjige.

Članovi prosudbene komisije bili su:

Jasminka Lisac, prof., Karolina Ćuro, učenica, Branka Mihajlović, prof.,

Tomislav Kvaternik, prof., Mirna Bogić, prof. i Koraljka Renier Valinčić, prof.

Na natječaj su  pristigle 33 haiku pjesme, a pet pjesama ušlo je u uži izbor. Mihael Petranović,3.b osvojio je 1.mjesto, Marta Mihelčić, 2.mjesto, Ivona Grgurić,3.a- 3. mjesto, Marta Kaloper,2.b-4. mjesto i Petra Kalčić,3.a-5. mjesto

Najboljima je osim priznanja uručena i prigodna knjiga, a svoju pomoć u vođenju kratkog programa i nagrađivanju pružila nam je Karolina Ćuro, 3.a. Posebnu zahvalu upućujemo profesorici Jasminki Lisac koja je poticala na stvaralaštvo i bez čije pomoći odaziv ne bi bio ovako velik.

Ovom prigodom najavljujemo vam druženje za godinu dana.

Hvala svim sudionicima na sudjelovanju.

 

Spušta zastor svoj

i svjetlu puta ne da.

Magla nas gleda.  

Mihael Petranović, 3.b

 

Cesta nestaje

U oblacima magle

Nestajem i ja.

Marta Mihelčić, 3.b

 

Sivi veo spustio

Se nad grad i sada je

Nad njim oblak sivi.

Ivona Grgurić, 3.a

 [više]

"Kretači" u akciji

Autor: Zvonimir Imgrund, 29. 10. 2016. 18:19

Prekrasan subotnji dan grupa „kretača“ sastavljena od grupe učenika i profesora provela je dan istražujući prirodne ljepote Zeleno-plave županije, točnije Platak, Snježnik i Guslicu. Uspješni u pohod na Snježnik bili su: Ivan Jovanović i Bruno Kovač, 4.b, Klaudija Šprajcar, Mislav Petrović i Adrian Lisac,4.a, Fran Grenko i Antonio Gecan,3.b, Karolina Ćuro i Dario Babić,3.a, Nikol Ružić i Tea Kljajić,3.e. Fizički spremnija muška ekipa u pratnji profesora Miroslava Grgura, uz Snježnik, osvojila je i Guslicu dok su ostali članovi ekspedicije na Snježnik došli preko grebena, a spustili se preko grla. Svijest o potrebi kretanja, zajedničkog druženja i boravka u prirodi polako prerasta u aktivnost koju kontinuirano provodi sve više učenika, pa i u slobodno vrijeme i na taj način razvija zdrave navike i svjetonazor koji će postati dio načina života – što je i primarni cilj projekta Više kretanja, manje tipkanja. Uz profesora Miroslava Grgura Snježnik su osvojile i profesorice Branka Mihajlović, Mirna Bogić i Jasminka Lisac.

 [više]

HAIKU NATJEČAJ

Autor: Zvonimir Imgrund, 19. 10. 2016. 11:56

 

 

2. HAIKU NATJEČAJ

Povodom Mjeseca knjige

pozivamo vas na 2. HAIKU natječaj 

i sudjelovanje s najviše tri neobjavljena rada

na hrvatskom standardu ili narječju vašeg zavičaja.

Tema je : magla

Trajanje natječaja od 16.10. do 16. 11.2016.

Radove predati profesorima hrvatskoga jezika ili knjižničarki Škole.

Prosudbena komisija: profesori hrvatskog jezika Škole i knjižničari.

Nagrade su osigurane za prva tri mjesta,

a objava i dodjela istih će u knjižnici SŠ Delnice.

Vaše radove očekujemo s nestrpljenjem

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 DokumentiKorisni linkovi
Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 5. 2017.

Ukupno: 14456
Ovaj mjesec: 3942
Ovaj tjedan: 160
Danas: 70
CMS za škole logo
Srednja škola Delnice / Lujzinska cesta 42, HR-51300 Delnice / ss-delnice.skole.hr / ured@ss-delnice.skole.hr
preskoči na navigaciju