preskoči na sadržaj

Srednja škola Delnice

 > Naslovnica
vijesti

ODVIJANJE NASTAVE - od 1. do 12. veljače 2021.g. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Slađana Srkoč, 27. 1. 2021. 13:52

OBAVIJEST

Poštovani učenici i roditelji,

obavještavamo Vas da će se u razdoblju od 1. do 12. veljače 2021.g. nastava za maturante (4.A, 4.B i 4.E), učenike završnog razreda strukovnih programa (3.MD), kao i učenike koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školi (1.M) i kod poslodavaca (2.M i 3.MD) provoditi prema Modelu A (nastava u školi).

Za sve ostale učenike nastava se i dalje provodi prema Modelu C (nastava na daljinu).

Ova Odluka odnosi se na razdoblje od 1. do 12. veljače 2021.g. 

 [više]

ODVIJANJE NASTAVE PREMA MODELU C Vijest ima dokument u privitku

Autor: Slađana Srkoč, 11. 1. 2021. 12:38

OBAVIJEST

Poštovani učenici i roditelji, 

obavještavamo Vas da će se od 18. do 29. siječnja 2021. nastava i dalje održavati prema Modelu C

(nastava na daljinu u realnom vremenu)

 [više]

OBAVIJEST O PRELASKU NASTAVE NA MODEL C

Autor: Slađana Srkoč, 11. 12. 2020. 07:50

O B A V I J E S T

Od 14. prosinca do 23. prosinca 2020.g. nastava će se odvijati prema modelu C - on-line u realnom vremenu prema postojećem rasporedu.

Praktične vježbe za učenike obrtničkih zanimanja odvijat će se u školi prema postojećem rasporedu.

Praktična nastava kod obrtnika također će se odvijati prema postojećem rasporedu.

Zimski odmor učenika počinje 24. prosinca 2020. i traje do 18. siječnja 2021.g.

Sve promjene pravovremeno ćemo javiti putem mrežne stranice Škole i virtualnih učionica u Teams-u

 

 [više]

Večer matematike

Autor: Davor Pleše, 31. 12. 2020. 10:44

Po peti put zaredom u Srednjoj školi Delnice provele su se aktivnosti vezane za Večer matematike. Hrvatsko matematičko društvo je i ove godine ponudilo čitav niz aktivnosti koje su se ove godine, zbog poznatih razloga, održavale po razrednim odjelima. U sklopu odabranih aktivnosti učenici su gledali filmove, rješavali su se zadaci iz područja zabavne matematike – razne slagalice, tangrami, dešifriranje tajnih poruka, igra detektiva, a učenici su pokušali uprizoriti i rješavanje zadataka kroz matematičke igrokaze. Zainteresirani učenici mogli su pratiti on line predavanja na teme: Kako privući investitora u svoj startup, Kako pametno ulagati, Zanimljivi postoci u Excelu i Jedan, dva, puno. Ukupno je sudjelovalo četrdesetak učenika sa svojim profesoricama matematike, a i ovaj puta pridružila se profesorica Jasminka Lisac.

 [više]

ZELENO SRCE HRVATSKE POMAŽE OPOŽARENIM PODRUČJIMA DALMACIJE

Autor: Slađana Srkoč, 11. 12. 2020. 10:17

Drugu godinu za redom učenici Srednje škole Delnice na inicijativu knjižničarke Renier Valinčić sudjelovali su u projektu Boranka čiji su idejni začetnici Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Gorska služba spašavanja. Projekt Boranka najveća je volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, kojoj smo se pridružili i mi.

Dok smo lani sadili virtualna stabla i uplatim donacije  pošumljavali opustošene površine diljem Dalmacije, ove godine učenici i nastavnici Srednje škole Delnice, u razdoblju od 1. do 10.12. 2020. godine skupljali su kilometre trčeći, a za svaki kilometar Boranki donirali 1 kunu. Cilj projekta bio je istrčati 10.000 kilometara.  Naši su volonteri, sudionici virtualne utrke sami birali gdje i kada, odnosno koliko će istrčati. Svoje su rezultate bilježili na STRAVI.  Najviše istrčanih kilometara ostvarila je učenica 3.b razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije,  Hana Karilić s istrčanih 12,390 metara, a  zajedno smo u zadanom periodu istrčali 242,40 kilometara.  Važno je napomenuti kako nam na ruku nisu išli vremenski uvjeti, ali i  pokazali smo da plemenite namjere ne mogu zaustaviti ni loše vremenske prilike.

Rezultate naših trkača možete pogledati na: https://skolskivolonterskiklubssdelnice.weebly.com/ostale-aktivnosti.html

 

Čestitke svima koji su svojim angažmanom potakli ovu veliku akciju!

 
 
 
 
 
 [više]

Projekt "Veze prirode" i knjižica "Danji leptiri Risnjaka"

Autor: Davor Pleše, 8. 12. 2020. 19:52

Nakon uspješno započete suradnje na projektu "Veze prirode" učenici Srednje škole Delnice dobili su svoje primjerke vrlo poučne i didaktičke knjižice "Danji leptiri Risnjaka" autora dr.sc. Tonija Korena. U vrlo privlačnom džepnom izdanju učenici mogu pronaći danje leptire, podatke o njihovim staništima, prehrambenima navikama, obilježjima i drugim zanimljivim podatcima. Knjižica je vrlo pogodna za terenski rad jer svojom preglednošću omogućava istraživački rad, a učenici mogu usporediti leptira s pojedine lokacije s onima na fotografiji te prepoznati vrstu. Učenici 3.b razreda uključili su se u projekt uz bivšeg učenika Srednje škole Delnice Stjepana Grevingera, sudionika u projektu uz Nacionalni park Risnjak.

 [više]

NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE

Autor: Slađana Srkoč, 7. 12. 2020. 08:39

Na stranici Razne obavijesti i natječaji -- Radna mjesta objavljen je natječaj za radno mjesto nastavnika engleskoga jezika

 

http://ss-delnice.skole.hr/upload/ss-delnice/images/static3/667/attachment/7.12.2020._Natjecaj_za_nastavnika_engleskog_jezika.pdf

 [više]

Nagrada Luisu Ferderberu te pohvala školi uz Dan volontera

Autor: Davor Pleše, 4. 12. 2020. 20:53

Danas, dan uoči Dana volontera u virtualnom je okruženju putem Zoom platforme održana dodjela nagrada za naj volontere, organizacije i školske klubove. Nagrade dodjeljuju Udruga Smart i Primorsko-goranska županija. Za svoj trud i angažman Školski volonterski klub Srednje škole Delnice pohvaljen je, a nagradu i priznanje za naj volontera dobio je učenik 2. a razreda, Luis Ferderber. Čime je Luis zavrijedio priznanje, vidljivo je u filmiću na poveznici https://youtu.be/cMsaSD_nKIw.

Kao što je na samoj dodjeli istaknuo dožupan Petar Mamula, također učenik Srednje škole Delnice, volontiranje je način života. Možda o Luisu najbolje govore njegove riječi: "Zašto sam volonter? Ja to radim prvenstveno iz zabave i druženja,a onda još uz to i pomognemo nešto napraviti za nikakvu cijenu i to je onda super." Naravno, uz Luisa, u Srednjoj školi Delnice brojni volonteri, i učenici, i nastavnici marljivo i samozatajno pomažu kad mogu. Više o radu samog kluba i aktivnostima na poveznici https://skolskivolonterskiklubssdelnice.weebly.com/ .

 [više]

Održan 4. festival snijega 50 poems for snow

Autor: Davor Pleše, 4. 12. 2020. 20:36

U drugačijim okolnostima uz simboličan broj sudionika, učenika 3. b, uz poštivanja epidemioloških mjera održan je četvrti po redu festival snijega 50 poems for snow. Poštujući već ustaljenu tradiciju, pjesnici čije su pjesme pozdravile prvi jesenski snijeg, goranski su pjesnici. Tako je stihove Ivice Kneževića iz knjige Prošećimo Delnicama čitala prof. Koraljka Renier Valinčić, stihove Tomislava Mrlea za koje valja napomenuti da su premijerno izvedeni prof. Davor Pleše dok je Katarina Frković, učenica 2.b razreda pročitala svoje nagrađene pjesme na kupjačkom idiomu.

Kako je 50 poems for snow međunarodnog karaktera, ovogodišnje izdanje posvećeno je japanskoj waka pjesnikinji Ono no Komachi čije je stihove iz samoizolacije pročitala prof. Jasminka Lisac pa se može reći da je, uz sve navedene posebitosti, jedna od njih da je ovogodišnje izdanje zaživjelo na dvije lokacije – Delnicama i Lokvama.

Isto tako, prema riječima organizatora Saše Šimprage iz Zagreba, sam festival jedan je od pokazatelja klimatskih promjena tj. sve kasnijim i sve slabijim snježnim oborinama. Sam festival neprofitabilnog je i volonterskog karaktera te je održan na brojnim lokacijama – od Toronta preko Skandinavije do Bugarske, a sve više hrvatskih gradova uključuje se u simboličko pozdravljanje prvog snijega. Delnice već četvrtu godinu zaredom sudjeluju ističući baš ljepotu stiha zavičajnih pjesnika.

 [više]

Svjetski dan kućnih ljubimaca

Autor: Davor Pleše, 4. 12. 2020. 20:01

Knjižnica Srednje škole Delnice i Školski volonterski klub obilježili su 30.11. - Svjetski dan kućnih ljubimaca. Videozapis i fotogaleriju pogledajte na poveznici: https://skolskivolonterskiklubssdelnice.weebly.com/daj-scaronapi-glas.html?fbclid=IwAR10xpXl_O0yVK3UEwMEzPnIehk81-ZsXbz7dibFOkrV1lxUw85PwgVaaMA

 [više]

Uspjeh Petre Veselin na natječaju Oboji svijet

Autor: Davor Pleše, 27. 11. 2020. 20:26

(Izvor: Novi list, 23. studenoga 2020.)

 [više]

Nastavljamo niz sudjelovanja na državnom natjecanju Opisujemo sustave

Autor: Davor Pleše, 27. 11. 2020. 20:13

​(Izvor: Novi list, 21. studenoga 2020.)

 [više]

Mario Burić, učenik 3.b, na Državnom natjecanju iz biologije!

Autor: Davor Pleše, 25. 11. 2020. 20:00

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje nastavljena su natjecanja za prošlu škosku godinu. Tako je 12. listopada održano, u skladu s epidemiološkim smjernicama te Dopunama uputa za provedbu natjecanja, Županijsko natjecanje iz biologije. Na veliko zadovoljstvo i sreću, prvenstveno svoju i dragih mu ljudi te mentorice Mirne Bogić, prof. ali i cijele naše Škole, na Državno natjecanje iz biologije plasirao se učenik 3. b razreda Mario Burić. Iznimni trud, ozbiljnost i volja uz dašak lakoće kojim promatra svijet prirodoslovlja ovaj su ga put doveli do Državnog natjecanja. Veliko bravo za dosadašnji uspjeh i za one koji su tek pred njime!

24. i 25. studenoga održalo se već spomenuto Državno natjecanje. Čekamo rezultate!

Ne zaboravimo… Trud se uvijek isplati; bili mi u malim ili velikim školama, u malim ili velikim gradovima,  izvrsnost je uvijek prepoznata i kroči put sama sebi.

 [više]

Posjet coworking prostoru PINS-a

Autor: Davor Pleše, 18. 11. 2020. 17:56

Učenici III. e i IV. e u sklopu obilježavanja Europskog tjedna strukovnog obrazovanja i vještina stečenih u istom, u pratnji nastavnice Tomislave Vančine Brajdić, posjetili su coworking prostor PINS-a. Time je nastavljena uspješna višegodišnja suradnja naše škole s PINS-om koji kao lokalna, poduzetništvu i gospodarstvu okrenuta institucija, naglasak stavlja i na strukovno obrazovanje, ekonomsko znanje  i poduzetničke vještine stanovnika našeg kraja.

Učenici su prilikom posjeta spomenutom prostoru imali prilike dobiti nove informacije i saznanja vezana uz aktivnost PINS-a te su upoznati s mogućnostima koje im stoje na raspolaganju nakon završetka njihovog strukovnog obrazovanja, a u čemu im PINS stoji na raspolaganju (poduzetničko savjetovanje, mogućnosti samozapošljavanja, korištenje fondova EU-a i dr.). Premda su vremena izazovna, dobro je razmišljati o budućnosti i mogućnostima koje su nam na raspolaganju. Tko zna, možda nova saznanja nekome pomognu...

 [više]

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Autor: Slađana Srkoč, 17. 11. 2020. 12:48

Priča o gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.

Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe.

Grad - to ste vi.

Siniša Glavašević

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Slađana Srkoč, 16. 11. 2020. 13:43

Povodom mjeseca hrvatske knjige,koje se svake godine obilježava od 15.10 do 15.11. knjižnica Srednje škole Delnice raspisala je 6. haiku natječaj s temom Gorski kotar. Ljepote zavičaja u haiku stihu učesnici natječaja mogli su izraziti na hrvatskom standardu, ali i  narječju. Na natječaj je pristiglo trideset učeničkih radova, a povjerenstvo je odabralo najbolje radove.

Haiku uradak učenika prirodoslovno-matematičke gimnazije Luke Kelera, 2.b osvojio je 1.mjesto, učenici Borna Zbašnik, 1.e i Mario Burić, 3.b osvojači su 2. mjesta, a učenica Marija Poljančić, iz 2.a osvojila je 3. mjesto
 
Čestitamo svim učesnicima natječaja, a posebno ovogodišnjim slavljenicima
 [više]

Međunarodni dan tolerancije 16.11.

Autor: Slađana Srkoč, 16. 11. 2020. 09:00

16.11. obilježavamo Međunarodni dan tolerancije, a Forum za slobodu odgoja raspisao je jubilarnu desetu godinu za redom natječaj Oboji svijet !!!  Mladima se kroz kreativne učeničke radove daje prilika i prostor da podijele svoje ideje o toleranciji, poštivanju i prihvaćanju različitosti, ali i iskažu svoje viđenje problema generacija mladih.

Učenici Srednje škole Delnice i ove su godine učestvovali na natječaju i ponovili uspjeh ranijih generacija.

Učenički rad Različiti, a isto vole koji potpisuje Petra Veselin učenica 4.a razreda Opće gimnazije, nagrađen je u kategoriji fotografija. Dodjela priznanja i nagrade ove godine održala se u virtualnom prostoru, a cijeloviti prijenos moguće je pogledati na:

https://www.facebook.com/fsohr/videos/3465349403514911

Čestitamo Petri i njenim mentoricama profesoricama Jasminki Lisac i Koraljki Renier Valinčić

 [više]

Priznanje za natjecanje Klokan bez granica

Autor: Davor Pleše, 10. 11. 2020. 19:50

 [više]

Obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove Zemlje u emisiji Znanje je moć

Autor: Davor Pleše, 10. 11. 2020. 19:41

Učenice 4.a razreda, Alma Dedić, Marta Kožul, Blanka Knežević i Melani Mance gostovale su u savjetodavno-obrazovnoj emisiji Znanje je moć koju vodi profesorica Iva Kezele.

Sa mentoricom i profesoricom, Mirnom Bogić u emisiji su predstavile svoj istraživački rad na izbornom predmetu Zaštita čovjekova okoliša. Tema o kojoj su naše vrijedne učenice govorile vezana je uz obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove Zemlje koji se obilježava svake godine tijekom mjeseca listopada.

Koji su plodovi zemlje? Kako ih uzgajamo? Rad OPG-a? Što nastaje kao posljedica intenzivnog uzgoja? Kako možemo smanjiti ljudski utjecaj na staništa nastalih tim uzgojem?

Navedena pitanja samo su jedna od niz pitanja na koja je bilo fokusirano njihovo istraživanje. Emisiju su zaokružile savjetima o tome kako smanjiti proizvodnju i korištenje različitih sredstava kojima onečišćujemo stanište. Cilj njihova gostovanja jest jačanje svijesti kod ljudi prema prirodnom okolišu.

 [više]

Biologija plus

Autor: Davor Pleše, 10. 11. 2020. 18:59

U srijedu, 21.10.2020. učenici 2.a razreda u pratnji s profesoricama Mirnom Bogić i Ivonom Jerbić prisustvovali su terenskoj nastavi iz biologije i matematike u sklopu projekta Biologija plus. Na Kantridi su promatrali različite biljke karakteristične za obalno područje te su na nekoliko mjesta uzeli uzorak morske vode koji su i analizirali. Nakon toga posjetili su Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci gdje su prisustvovali radionici iz kriptografije na kojoj su uz zabavne logičke zadatke naučili nekoliko najpoznatijih načina šifriranja. Nastavak terenske nastave slijedio je u školi, i na biologiji i na matematici. Komentari učenika su vrlo pozitivni i jedva čekaju ponovni odlazak na teren.

 [više]

Obilježavanje 5. studenog

Autor: Slađana Srkoč, 9. 11. 2020. 09:04

Prije 29 godina 5. studenog dan je kada je oslobođena delnička vojarna te vojna skladišta Velebit 1, 2 i 3. O tim događajima, manje poznatim detaljima i cijeloj akciji te njenom značaju imali su priliku slušati i predstavnici Srednje škole Delnice na predstavljanju knjige Nade Glad  Istim nebom spojeni i obilježavanju tog nadnevka u Velikoj vijećnici Grada Delnica. O samom nadnevku te nastojanjima da se široj javnosti apostrofira uloga te akcije govorio je gradonačelnik Ivica Knežević, dok su  s taktičke strane proces pregovora i oslobađanja tadašnje kasarne predočili zapovjednik 138. brigade Goranski risovi umirovljeni brigadir Miljenko Balen i Arsen Silić, hrvatski policajac specijalnih postrojbi i dragovoljac iz 1991. O samoj knjizi simboličnog naslova Istim nebom spojeni – što simbolizira prema riječima autorice i sretno, i tužno, i dobro i loše, drugim riječima – suživot, govorili su Nada Glad i recenzent prof. Pravnog fakulteta Željko Bartulović. Zapovjednik vojarne Drgomalj istaknuo je motivacijski značaj oslobađanja vojarne i u oružanom i u psihološkom smislu. Uz predstavnike vojske, policije, vatrogasaca i lovaca i Grada Srednja škola Delnice sudjelovala je kao mirotvorna škola jer je, kao i autorica Nada Glad, i Škola dobitnica nagrade Mirotvorna škola, a jedno od velikih postignuća ove akcije oslobađanja vojarne i skladišta municije upravo je to da nije bilo ljudskih žrtava. Školu su predstavljale Martina Kauzlarić i Ana Delač iz 2.a te prof. Jasminka Lisac.

 
 [više]

DRŽAVNO NATJECANJE I SMOTRA „OPISUJEMO SUSTAVE“ 2020.

Autor: Slađana Srkoč, 5. 11. 2020. 12:39

Natjecanje i smotra učeničkih samostalnih radova (projekata) „Opisujemo sustave“ je državne razine i namijenjeno je učenicima srednjih škola RH.

Natjecanje i smotra sastoje se od tri dijela pri čemu u prvom dijelu sudjeluju svi učenici koji se prijave, u drugom dijelu svi učenici koji su pozvani, a u trećem se dijelu, ovisno o prethodnom uspjehu, pozvani učenici upućuju na nastavak natjecanja ili na smotru učeničkih samostalnih projekata. Temu rada odabiru sami učenici. Samostalno izrađuju radove, služeći se dostupnim izvorima informacija, konzultacijama s mentorima i drugim stručnjacima. U radovima učenici razrađuju neki sustav.

Natjecanje i smotra „Opisujemo sustave“ 2020. trebala se održati u travnju ove godine, no zbog pandemije je odgođena i održat će se 9. i 10. studenog 2020.g. u matičnim školama.

Na državnu razinu natjecanja plasiralo se čak 5 učenika Srednje škole Delnice

U kategoriji za učenike prvog i drugog razreda srednjih škola predstavit će se dvoje učenika pod mentorstvom prof. Jasminke Lisac. Učenik 3.a razreda Opće gimnazije Borna Majnarić predstavit će se s radom „Stereotipi“, a učenica 2.a razreda Opće gimnazije Katarina Frković s radom „Školski volonterski klub“.

U kategoriji za učenike 3., 4. i 5. razreda srednjih škola predstavit će se učenica 4.a razreda Opće gimnazije Blanka Knežević pod mentorstvo prof. Mirne Bogić s radom „Zašto je Jesenjin i danas aktualan?“, te dvoje učenika pod mentorstvom prof. Valentine Tomac. Učenik Jakov Jakovac na spomenutoj smotri predstavit će se s radom „Ugroženost šuma Gorskog kotara“, a učenica Agneza Šostik s radom „Iskorištavanje geotermalnih i mineralnih voda u Hrvatskoj“.

Čestitamo učenicima i mentorima na postignutom uspjehu i želimo im što bolji plasman na državnom natjecanju!

 [više]

Najava festivala 50 poems for snow u Delnicama

Autor: Davor Pleše, 29. 10. 2020. 10:39

50 POEMS FOR SNOW / DELNICE

Na prvi dan snijega na ulazu u Park kralja Tomislava.

Pjesnici : Katarina Frković, Ivica Knežević i Tomislav Mrle

Stihove čitaju: Koraljka Renier Valinčić, Katarina Frković, Ivica Knežević, Davor Pleše

Festival 50 Poems for Snow održava se u Delnicama četvrti put.

Ovozimska izdanja 50 Poems for Snow posvećena su Ono no Komachi.

Organizacija: Jasminka Lisac, Knjižnica, Srednja škola Delnice

 [više]

Volontiramo i pomažemo životinjama

Autor: Davor Pleše, 29. 10. 2020. 10:22

Članovi Školskog volonterskog kluba ponovo su u Liču. U tijeku je i akcija Daj šapi glas kojom se prikupljaju donacije za šapice kojima je potrebna skrb te će za prikupljeni iznos biti kupljena hrana koju će volonteri dostaviti na dvije adrese - Udruzi za zaštitu životinja Delnice i Skloništu Lič.

 [više]

DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE

Autor: Slađana Srkoč, 26. 10. 2020. 07:25

Zbog pandemije virusa COVID-19 Županijsko natjecanje iz geografije za učenike osnovnih i srednjih škola koje se trebalo održati 18. ožujka 2020. godine održano je 24. rujna 2020. godine. Pravo sudjelovanja na županijskom Natjecanju iz geografije imali su svi učenici koji su se plasirali na Natjecanje u ožujku, bez obzira jesu li već završili srednjoškolsko obrazovanje. Pa je tako na Natjecanju sudjelovala i bivša učenica 4.B razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije Sara Svetličić, koja je pod vodstvom prof. Valentine Tomac osvojila prvo mjesto te se tako po prvi puta plasirala na državnu razinu natjecanja iz geografije.

Čestitamo mentorici i Sari na postignutom rezultatu, te joj želimo što bolji plasman na Državnom natjecanju!

 [više]

OBOJI SVIJET!

Autor: Slađana Srkoč, 23. 10. 2020. 09:20

Povodom obilježavanja Dana tolerancije Forum za slobodu odgoja i ove godine, 10. put po redu, raspisuje kreativni natječaj Oboji svijet !

Pozivamo kreativce na ovogodišnju temu natječaja, a to je i dalje  prihvaćanje i poštivanje različitosti i individualnih razlika (u svakodnevnom životu, u školama i lokalnim zajednicama, svijetu). Neobične životne prilike nek vam budu dodatna inspiracija. Razmislite gdje vi sve primjećujete različitost? Koje su različitosti došle do izražaja proteklih mjeseci? Zašto nam je sada posebno važno međusobno razumijevanje i prihvaćanje? Pronađi kreativan odgovor na samo neka pitanja i izrazi se fotografijom, plakatom, stripom ili video uratkom. Svoje radove šalji na: knjiznica.ssdelnice@gmail.com do 30.10.2020. godine

Oslobodi svoju bezgraničnu maštu i pokaži talent.

 [više]

Volontiramo i dalje

Autor: Davor Pleše, 21. 10. 2020. 20:34

Volonteri 2.b razreda okruženi knjigama s profesoricom Jasminkom Lisac marljivo su klasificirali knjižnu građu u prostorijama partnera Gradske knjižnice Janet Majnarich. Svaka knjiga ima svoju priču, svoju policu i svoj broj.

 [više]

Volonterski klub u Novom listu

Autor: Davor Pleše, 20. 10. 2020. 18:12

 [više]

Terenska nastava u Lokvama

Autor: Slađana Srkoč, 15. 10. 2020. 14:12

U ponedjeljak 12. listopada 2020. godine u prijepodnevnim satima učenici 3.e razreda Srednje škole Delnice u pratnji profesorica Sanje Kaloper i Valentine Tomac posjetili su Lokve. Na početku same terenske nastave posjetili su LAG Gorski kotar. U vijećnici Općine Lokve ugostile su ih predsjednica LAG – a gospođa Sanja Čop i voditeljica LAG – a Andrea Vukelić. Predavanje je trajalo otprilike sat vremena, a učenici su se upoznali s radom i djelovanjem LAG – a, kao i s projektima koje LAG provodi te koji su realizirani. Nakon predavanja uslijedila je kratka pauza te odlazak do spilje Lokvarke. Na ulasku u samu špilju dočekala nas je voditeljica Erika koja nas je pratila tijekom cijelog obilaska. U spilji smo mogli vidjeti uvjete u podzemlju, spiljske ukrase te svega jednu životinju, šišmiša. Lokvarka je otkrivena 1911. godine tijekom kopanja kamena vapnenca za proizvodnju vapna. Sastoji se od 6 etapa od kojih su 4 uređene za posjetitelje. Posjetitelji mogu doći čak do 75 metara dubine, te je to ujedno i najdublji turistički uređen speleološki objekt u Hrvatskoj. Nakon obilaska spilje učenici su se zajedno sa svojim profesoricama uputili natrag u školu. 

 
 [više]

6. HAIKU NATJEČAJ

Autor: Slađana Srkoč, 15. 10. 2020. 08:31

Povodom Mjeseca knjige

pozivamo vas na 6. HAIKU natječaj

i sudjelovanje s najviše tri neobjavljena rada

na hrvatskom standardu ili narječju vašeg zavičaja.

Tema je : GORSKI KOTAR

Trajanje natječaja od 15.10. do 15.11.2020.

Radove predati profesorima hrvatskoga jezika,

knjižničarki Škole ili poslati na

knjiznica.ssdelnice@gmail.com.

Prosudbena komisija: profesori hrvatskog jezika Škole i knjižničarka.

Nagrade su osigurane za prva tri mjesta,

a objava i dodjela istih bit će u knjižnici SŠ Delnice.

 

Vaše radove očekujemo s nestrpljenjem

 

Povjerenstvo

 [više]

Ponovno volontiramo u Liču

Autor: Davor Pleše, 12. 10. 2020. 08:44

U četvrtak, 1.10.2020. učenici 4.a razreda u pratnji profesorica Mirne Bogić i Ivone Jerbić posjetili su Sklonište za napuštene životinje Lič gdje su pse razveselili šetnjom i druženjem. Učenici su uživali u nekoliko sati druženja s predivnim psima raznih veličina, starosti i karaktera, a niti psi nisu skrivali oduševljenje. Neki učenici su izrazili želju i za samostalnim dolascima u slobodno vrijeme, čime smo barem malo osvijestili radost volontiranja. Tko zna, možda će ubrzo i neki pas iz skloništa imati vlasnika iz naših redova.

 [više]

Posjet Skloništu za nezbrinute životinje Lič

Autor: Davor Pleše, 28. 9. 2020. 20:04

U ponedjeljak, 21. rujna, učenici 1.e razreda sa svojim profesoricama Bojanom Kovačević i Ivom Kezele posjetili su Sklonište za nezbrinute životinje Lič. Učenicima je ovo bio prvi posjet Skloništu i njihovom oduševljenju nije bilo kraja. Svi su učenici dobili pse na povodcu na veliko zadovoljstvo kako učenika i profesorica tako i životinja. Volonterka iz Skloništa upoznala je učenike sa njegovim radom i svakodnevnim potrebama životinja što uključuje njihovo hranjenje, čišćenje, zdravstvenu njegu i pažnju stoga je svaka volonterska pomoć pri šetnji uvijek dobrodošla. Iako je tijekom šetnje pala kiša, našim vedrim volonterima nije umanjila osmijeh s lica. Vrijeme provedeno s napuštenim životinjama naše je učenike obogatio za jedno predivno iskustvo i svi željno iščekuju ponovni povratak.  

U četvrtak, 24. rujna još nekoliko učenika volontera posjetilo je azil u Liču te prošetalo svoje četveronožne prijatelje. Tim četvrtak činile su dvije iskusne volonterke i "šaptačice psima", maturantice Melani Mihel i Hana Briški, a po prvi puta pridružili su im se i Toni Injić te pedagog Tomislav Kvaternik.

 [više]

Terenska nastava u Lokvama

Autor: Davor Pleše, 22. 9. 2020. 19:59

Dio učenika 3.a opće gimnazije Srednje škole Delnice sa svojim profesoricama Valentinom Tomac, Jasminkom Lisac i Brankom Mihajlović posjetio je Picirk, staru učiteljsku zgradu koju je udruga Ljubitelji lokvarskih starina preuredila u muzej prepun bogatih i zanimljivih eksponata.

Nakon obilaska nastava se preselila u prirodu, točnije park šumu Golubinjak na lokacije Golubinja spilja, Paklena vrata, Medvjeđa spilja i Kraljica šume.

Učenici su mogli istraživati geolokacije i izgled stijena, prisjetiti se Danteova Pakla, ali i primijeniti konkretna matematička znanja vezana uz opseg i drvnu masu kraljice šume.

 [više]

Terenska nastava na izvoru Kupe

Autor: Slađana Srkoč, 17. 9. 2020. 10:12

U suradnji s Nacionalnim parkom Risnjak u sklopu projekta Veze prirode održana je radionica i terenska nastava na izvoru Kupe. Učenici 3.b Prirodoslovno-matematičke gimnazije obišli su ishodišnu točku odakle Kupa kreće na svoj put prema moru. Uz riku jelena i zanimljivo i stručno vodstvo Stjepana Grevingera čuli su interesantne i fascinantne podatke o jednoj od najvažnijih voda našega kraja – o samom izvoru, temperaturi, dubini, a prelaskom preko mosta u Dolinu leptira slušali su predavanje o stotinjak vrsta različitih leptira koji obitavaju na ovim mikrolokacijama. Nastavu u prirodi uljepšao je i vodomar, rijetko vidljiva, ali bojama prekrasna ptica koja također ima stanište uz samu Kupu.

 

 [više]

Akcija sakupljanja plastičnih čepova

Autor: Slađana Srkoč, 15. 9. 2020. 11:04

Pozivamo vas da se uključite u akciju sakupljanja plastičnih čepova za pomoć Društvu multiple skleroze (Rijeka, Kružna ulica 7). Navedenom društvu Metis otkupljuje sakupljene čepove, a dobiveni novac koriste za provođenje kvalitetnih aktivnosti (sportski susreti, kreativne radionice, stručna predavanja, nabava neophodne opreme), a korisnici su osobe oboljele od multiple skleroze, te članovi njihovih obitelji i volonteri.

Što trebati učiniti ?

Sakupiti što više plastičnih čepova i donijeti ih u školu. U holu naše škole postavljena je posebna kutija u koju možete ubaciti plastiče čepove s boca vode, sokova, jogurta, kalodonta, šampona, raznovrsnih kremi...

Akcija nema ograničen rok trajanja i uvijek se možete uključiti i sudjelovati čineći dobro djelo.

 

Na ovaj način ne samo da čuvamo okoliš, već pomažemo ljudima kojima je to od životne važnosti !!

 [više]

Državna smotra LiDraNo

Autor: Slađana Srkoč, 15. 9. 2020. 11:00

Članovi prosudbenih povjerenstava državne Smotre LiDraNo vrednovali su i prosudili pristigle literarne i novinarske radove, školske listove i radijske emisije te odabrali radove učenika koji bi, da nije bilo epidemije uzrokovan COVIDOM-19 bili pozvani na državnu Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2020 u Šibeniku, a u ovim uvjetima će se održati u online okruženju. I Srednja škola Delnice ima svog predstavnika – Bornu Majnarića, učenika 3.a razreda Opće gimnazije.

Čestitamo!!

 [više]

Kupjački u Krapini

Autor: Slađana Srkoč, 14. 9. 2020. 07:40

Mlada  srednjoškolka, učenica 2.a razreda opće gimnazije Srednje škole Delnice Katarina Frković  svojom je pjesmom Kupjak sudjelovala na renomiranom Recitalu kajkavske poezije u Krapini u kategoriji odrasli. Recital je održan 9. rujna u dvorištu Gradske galerije Krapina, a od ukupno 260 poetskih uradaka, pristiglih na natječaj kojeg je raspisalo Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, za ovogodišnji Recital ih je odabrano 76. Oni su objavljeni u zborniku, dok je na recitalu izvedeno 36 radova. Upravo među tim odabranim rad je Katarine Frković. „Posebno aktivan ove je godine Gorski kotar, odakle  se javio zavidan broj autora, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca te odraslih, čiji su radovi i odabrani za izvođenje,“ istaknuo je Radovan Novina, organizator recitala, ponosan što su na oba recitala, za odrasle i dječji, zastupljena djela iz svih kajkavskih područja Lijepe naše. Na ovogodišnjem Recitalu interpreti stihova su bili poznati dramski umjetnici, svi redom kajkavci, dok je kajkavske popevke izvodila glazbenica Maja Vučić, uz pratnju Tonija Eterovića.

 [više]

Hrvatski olimpijski dan Vijest ima dokument u privitku

Autor: Slađana Srkoč, 10. 9. 2020. 09:17

Hrvatski olimpijski dan, posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja.

Poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpijskog djelovanja je bijela majica "zastava prijateljstva". Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

Učenici Srednje škole Delnice u ovim specifičnim epidemiološkim uvjetima Hrvatski olimpijski dan obilježili su na jedan drugačiji način. Na satovima Tjelesne i zdravstvene kulure učenici su obišli poučnu stazu Japlenški vrh noseći bijele majice kao znak prijateljstva i mira.

Također su sudjelovali u foto natječaju - Moje sportske uspomene

Učenici su pokazali svoje sportske uspjehe i aktivnosti u omiljenim sportovima te tako podržali važnost bavljenja sportom.

U nastavku možete pročitati više o Hrvatskom olimpijskom danu i uživati u foto galeriji pristiglih fotografija

https://sites.google.com/view/virtualna-knjinica-ss-delnice/aktivnosti

 

i ne zaboravite

"Nije važno pobijediti, važno je učestvovati"

(Pierre de Coubertin)

 

 [više]

Početak šk. god. 2020./2021.

Autor: Slađana Srkoč, 7. 9. 2020. 08:15

 [više]

Raspored razrednih odjela po učionicama

Autor: Slađana Srkoč, 4. 9. 2020. 10:18

 [više]

Raspored ulaska/izlaska u/iz škole

Autor: Slađana Srkoč, 4. 9. 2020. 10:14

 [više]

Obavijest o početku nastave Vijest ima dokument u privitku

Autor: Slađana Srkoč, 3. 9. 2020. 14:23

Poštovani roditelji i učenici,

nastava u Srednjoj školi Delnice počinje u ponedjeljak 7. rujna 2020.g. u 8 sati. 

Za ulazak u školu osim glavnog ulaza koristit će se ulaz kroz sportsku dvoranu, bočni ulaz i stražnji ulaz. Raspored ulaska u zgradu po razrednim odjelima nalazi se u prilogu.

Molimo učenike koji ne putuju da u školu dođu između 7:30 i 7:45. Učenici putnici u školu ulaze po dolasku prijevoza koristeći ulaz prema utvrđenom rasporedu.

Učenike prvih razreda ispred škole će dočekati njihovi razrednici s kojima će zajedno ući u zgradu.

Učenici prvih razreda udžbenike će dobiti u ponedjeljak, a učenici drugih razreda prema utvrđenom rasporedu. Dolazak roditelja u školu radi preuzimanja udžbenika nije potreban.

Molimo učenike da u školu dođu s maskom za lice. Pri ulasku u zgradu potrebno je dezinficirati ruke i obuću, te držati socijalnu distancu od 2 metra.

Svaki razredni odjel biti se smješten u svojoj učionici. Raspored razrednih odjela po učionicama nalazi se u prilogu.

 

Sretan početak i uspješnu školsku godinu želi Vam ravnateljica Srednje škole Delnice Slađana Srkoč

 [više]

Epidemiološke upute za roditelje i učenike Vijest ima dokument u privitku

Autor: Slađana Srkoč, 3. 9. 2020. 13:40

Poštovani roditelji i učenici,

u priloženom dokumentu možete pročitati Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Srednjoj školi Delnice u školskoj godini 2020./2021., koje smo izradili sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja (dokument u prilogu).

Pri tome smo uzeli u obzir prostorne, kadrovske, programske i ostale posebnosti naše škole.

Uputa sadrži postupanje u slučaju sumnje na zarazu, upute za roditelje/skrbnike, upute za učenike, upute za odgojno-obrazovne djelatnike, te neovlašteno osoblje (serviseri, dostavljači..) čije će usluge eventualno školi biti potrebne.

Molimo učenike i roditelje da ih pročitaju i pridržavaju se istih.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Virtualna knjižnica

Projekti

Korisni linkovi
Katalog školske knjižnice

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 5. 2017.

Ukupno: 144929
Ovaj mjesec: 1851
Ovaj tjedan: 300
Danas: 5
CMS za škole logo
Srednja škola Delnice / Lujzinska cesta 42, HR-51300 Delnice / ss-delnice.skole.hr / ured@ss-delnice.skole.hr
preskoči na navigaciju