preskoči na sadržaj

Srednja škola Delnice

 > Naslovnica
Vijesti

Malo pridonosim, puno dobivam - misli lokalno, djeluj globalno

Autor: Davor Pleše, 19. 5. 2020.

U Srednjoj školi Delnice nastavljaju se aktivnosti u sklopu projekta "Malo pridonosim, puno dobivam". Ovaj ekološki projekt pod vodstvom profesorica Jasminke Lisac, Bojane Kovačević, Tihane Zbašnik i profesora Davora Plešea do sad je već rezultirao organizacijom foto i literarnog natječaja, provedbom ankete o klimatskim promjenama i ekološkom ponašanju učenika srednjih škola u Gorskom kotaru te online prosvjednim performansom upozorenja uz Dan planeta Zemlje.

Posljednjih mjesec dana šestero učenika 2.b razreda s nastavnikom Engleskog jezika Davorom Plešeom prikupljalo je podatke te iznosilo svoja iskustva i misli o očuvanju okoliša. Jedan od glavnih ciljeva ove aktivnosti bio je prezentiranje konačnih uradaka učenicima iz partnerske srednje škole u Turskoj.

Učenici su za početak promišljali što oni, njihova obitelj, škola, mjesto u kojem žive te Republika Hrvatska rade po pitanju zaštite okoliša, kao i kako bi svatko od navedenih mogao u budućnosti još više doprinositi ekološkoj svijesti. Također su jednostavnim, ali jasnim i konkretnim porukama izrekli svoje mišljenje o značenju prirode i ekologije.

Pretraživanjem internetskih izvora, došli smo do zanimljivih podataka o količini otpada koju Hrvatska i njeni stanovnici proizvedu, postotcima otpada koji se reciklira, udjelu energije koja dolazi od obnovljivih izvora energije, ali i iz nuklearne elektrane Krško. Također smo saznali koliko je potrebno za biorazgradnju različitih materijala, a zanimljivi su i podaci koliko možemo uštedjeti korištenjem štednih žarulja ili zatvaranjem vode prilikom pranja zubi.

Učenici su istražili udruge koje se u Hrvatskoj bave ekologijom te pronašli primjere nekoliko projekata i akcija čišćenja koje su se provodile u našoj državi.

Osim ekološke svijesti, učenici su kroz projekt pokazali i svoje vještine dizajna i korištenja informacijsko-komunikacije tehnologije, odnosno alata kao što su Canva, Adobe Spark, LinoIt, Padlet, Prezi i drugi.

Naši učenici sudjelovali su u dva video-susreta 28. travnja i 13. svibnja u trajanju po 45 minuta s učenicima iz partnerske srednje škole u turskom gradu Eskişehiru. Ovaj grad od 700 tisuća stanovnika često nazivaju "Malim Amsterdamom", a radi se i o studentskom gradu budući da se u njemu nalazi nekoliko fakulteta.

Srednja škola Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi ima oko 500 učenika, redovito sudjeluje u projektima Europske unije, iako se sama škola nalazi na azijskom kontinentu. Učenici ove škole često odlaze na razmjene učenika u Njemačku, a brojni nastavnici iz Turske upravo u ovoj školi predstavljaju svoje uspješne projekte. Saznali smo da škola nema "običnih" koševa za smeće, već samo spremnike za recikliranje, stoga ne proizvodi otpad, već sve reciklira u suradnji s gradom i regijom.

Učenici naše škole predstavili su svoj razred, školu, Delnice, Gorski kotar i Hrvatsku. Fotografije Gorskog kotara jako su se svidjele učenicima iz Turske te su pokazali interes za posjet u budućnosti. Naravno, vršnjacima iz Turske predstavili smo konačni rezultat našeg rada, prezentaciju u Preziju. Učenici iz Turske također su napravili kratku prezentaciju o recikliranju i obnovljivoj energiji te su s nama podijelili kako oni utječu na zaštitu okoliša.

Složili smo se kako dijelimo brojne zajedničke probleme, a u razgovorima smo se dotakli različitih tema, od koronavirusa, aktualnog Ramadana tijekom kojeg muslimani poste, do ekoloških problema. Saznali smo kako trenutno zbog konoravirusa i manje količine prometa dupini plivaju u Bosporu, a različite vrste ptica dolaze u donedavno izrazito zagađene gradove u Turskoj.

U Turskoj je često recikliranje ulja koja su dio njihove tradicionalne prehrane, a jednostavno je i odložiti stare baterije i odjeću za potrebite. Razgovarali smo i kako će mlađe generacije trebati pokušati ispraviti pogreške svojih predaka, no osvrnuli smo se i na činjenicu kako je danas puno lakše doći do hrane, odjeće i ostalih potrepština nego ranije pa iz tog razloga danas ljudska vrsta stvara više otpada nego u vremenima kad je sve bilo dragocjeno, kad su se predmeti češće popravljali i čuvali.

Stoga, pred nama je neizvjesno vrijeme u kojem svatko od nas treba aktivno pridonositi zaštiti okoliša. Mi ovim projektom pokušavamo dati svoj doprinos, no završetak projekta nikako neće označiti i kraj naše brige za okoliš. Štoviše, prilika je i plan za nastavak aktivnosti najesen.
Virtualna knjižnica

Korisni linkovi
Katalog školske knjižnice

Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 5. 2017.

Ukupno: 118758
Ovaj mjesec: 1712
Ovaj tjedan: 214
Danas: 8
CMS za škole logo
Srednja škola Delnice / Lujzinska cesta 42, HR-51300 Delnice / ss-delnice.skole.hr / ured@ss-delnice.skole.hr
preskoči na navigaciju