preskoči na sadržaj

Srednja škola Delnice

 > Naslovnica
Vijesti

Predavanje „Razvoj generacija programskih jezika“

Autor: Koraljka Renier-Valinčić, 19. 10. 2017.

                    Dana 17.10., 4. sat održano je predavanje „Razvoj generacija programskih jezika“ u okviru „Tjedna programiranja“ 2017. Predavanje je održala Adrijana Radošević, mag.ing.mech. uz pomoć prof. Branke Mihaljević  zainteresiranim učenicima 1., 2. i 4. razrednog odjela prirodoslovno – matematičke gimnazije. 

Tijekom predavanja učenicima je prikazan razvoj programskih jezika kroz generacije, uz opis općih karakteristika jezika pojedine generacije. Naglašeno je da se jezici prve i druge generacije i dalje koriste u specifične svrhe zbog brzine izvršavanja koda (programiranje drivera i kernela). Opisan je prijelaz na jezike treće generacije, istaknute njihove karakteristike s naglaskom na lakoću programiranja u odnosu na prve dvije generacije, te njihov utjecaj na opći razvoj informatike (porast broja aplikacija, razvoj igrica).

Najveća je pažnja posvećena programskim jezicima četvrte generacije, obzirom da se danas najviše koriste u programerskoj praksi. Učenicima je pojednostavljeno objašnjen koncept objektno – orijentiranog programiranja, upotrebe objekata u kodu, koncept korištenja gotovog koda (libraries, frameworks) u izradi desktop odnosno  web aplikacija, te su spomenute mobilne aplikacije kao isključivo objektno orijentirane. Skrenuta je pažnja na nastanak programerskih društvenih i kolaborativnih mreža i foruma (GitLab, GitHub, SourceForge) kao prostora za dijeljenje znanja, programskog koda i kolaboraciju, te učenje programiranja ali i afirmiranje pojedinca kao budućeg programera.

U okviru izlaganja o programskim jezicima četvrte generacije ukratko su opisani zahtjevi na modernog programera u smislu poznavanja većeg broja programskih jezika i potrebe za cjeloživotnim učenjem. Spomenute su moderne metode programiranja bez pisanja koda (Unreal Engine za igrice, LabView za tehničku primjenu i programiranje robota – Lego Mindstorms).

Na kraju predavanja, spomenuti su programski jezici pete generacije, odnosno koncepti genetskih algoritama, machine learninga i neuronskih mreža te njihova prisutnost  u softverima koji se redovno upotrebljavaju (spell check, prepoznavanje sadržaja fotografija na Facebooku).

Tijekom predavanja, spomenute su mogućnosti studiranja programiranja na konvencionalnim studijima, ali i razne programerske akademije na kojima se mogu steći specifična znanja potrebna za rad u industriji. Na kraju predavanja, Valerija Brelih , prof. spomenula je članstvo Srednje škole Delnice u Oracle akademiji i mogućnost učenika da se uključe i steknu znanje u Java programiranju i dobiju za to međunarodno priznate certifikate. 

Adrijana Radošević, mag.ing.mech.

 

 

 

 
Korisni linkovi
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 5. 2017.

Ukupno: 69404
Ovaj mjesec: 1882
Ovaj tjedan: 341
Danas: 115
CMS za škole logo
Srednja škola Delnice / Lujzinska cesta 42, HR-51300 Delnice / ss-delnice.skole.hr / ured@ss-delnice.skole.hr
preskoči na navigaciju