preskoči na sadržaj

Srednja škola Delnice

 > Naslovnica
Vijesti

Ruksak (pun) kulture-umjetnost i kultura u vrtiću i školi

Autor: Koraljka Renier-Valinčić, 22. 11. 2017.

         Program Ruksak pun kulture zajednički provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i  obrazovanja. Program omogućava dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihovog kreativnog obrazovanja te senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture i omogućuje pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Priprema i provedba različitih kulturnih i umjetničkih programa prilagođeni su djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u dislociranim, prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske. Program omogućava djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući široko područje. Program se odvija  unutar školske ustanove pod vodstvom stručnjaka različitih umjetničkih područja.

U odluci o odabranim vrtićima i školama koje je Ministarstvo kulture  odabralo nakon pristiglih prijava našla se i Srednja škola Delnice. Program pod nazivom “S ruksakom u MSU ili MSU u ruksaku“ održan je pod stručnim vodstvom provoditeljice programa iz Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba 16.11. u prostorima naše škole.

 Učenike je u učionici dočekao promotivni materijal Muzeja suvremene umjetnosti iz kojeg su učenici mogli detaljnije iščitati o najznačajnijim djelima stalnog postava i arhitektonskom djelu Igora Franića te su se kroz prezentaciju upoznali sa  Muzejom suvremene umjetnosti. Posebno su istaknuti umjetnici  Vjenceslav Richter, Miroslav Šutej i Ivan Ladislav Galeta čija su djela zastupljena učenicima u udžbenicima likovne umjetnosti i važni su za kulturnu baštinu. Učenici su  mogli i intervenirati tako da su pomicali mobilnu  grafiku Miroslava Šuteja, matematički su  promišljali o  podjeli kruga Vjenceslava Richtera na 512 stupnjeva promatrajući Milenijsku rozetu te pogledali  predavanje Ivana Ladislava Galete i njegov uradak Video meditacija. Kroz radionice  učenici su dobili zadatak izraditi radove inspirirane jednim od navedenih umjetnika, a materijal za radionicu nalazio se u posebno dizajniranim kutijama. Nakon izrade zadatka  učenici su uspješno predstavili svoje radove inspirirane umjetničkim djelima i novim iskustvima i znanjem koje su stekli kroz program Ruksak pun kulture, a kao uspomenu su dobili broš sa zaštitnim znakom. Radove nastale na radionici učenici su  izložili  u holu naše škole.
Korisni linkovi
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 5. 2017.

Ukupno: 72477
Ovaj mjesec: 1500
Ovaj tjedan: 371
Danas: 3
CMS za škole logo
Srednja škola Delnice / Lujzinska cesta 42, HR-51300 Delnice / ss-delnice.skole.hr / ured@ss-delnice.skole.hr
preskoči na navigaciju