preskoči na sadržaj

Srednja škola Delnice

 > Naslovnica
Vijesti

Dobitnici smo priznanja Mirotvorna škola

Autor: Davor Pleše, 17. 12. 2018.

Priznanje "Krunoslav Sukić" MIROTVORNA ŠKOLA 2018 dodijeljeno je trima srednjim školama: 
učenicima i učiteljima Srednje škole Delnice
učenicima i učiteljima Ekonomske škole Vukovar i 
učenicima i učiteljima Islamske gimnazije Zagreb

"Odbor Nagrade je bio potaknut brojem vrlo vrijednih nominacija (u četiri godine kako se dodjeljuje Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA pristiglo je nominacija za 51 školu iz četrnaest županija RH) te je prigodom desete obljetnice Nagrade priznanje pridružio trima školama. Odbor želi pokazati da u Hrvatskoj ima škola koje njeguju mirotvorstvo, da ih ima u svim dijelovima Hrvatske. To je za nas ohrabrenje. A prije svega želi da i škole budu ohrabrene i povezane. Učenici i učitelji iz Srednje škole Delnice, Ekonomske škole Vukovar i Islamske gimnazije iz Zagreba zajedno će provesti 7 dana na nagradnom studijskom putovanju i sudjelovati i su-kreirati program MIR JE U NAŠIM RUKAMA. Prema riječima organizatora: "Ove škole daju novi sjaj mirovnoj Nagradi "Krunoslav Sukić"!

Srednja škola Delnice vrata je goranskim srednjoškolcima otvorila daleke 1924.g. U devedeset godina dugoj povijesti omogućila je stjecanje najrazličitijih zvanja potrebnih ljudima svog kraja, iz učionica su izlazili gimnazijalci, ekonomisti, automehaničari, bravari, vodoinstalateri, stolari, predavači... Trenutno školu pohađa 200-tinjak učenika.
Kao škola nastoje djelovati timski i razvijati dobre odnose u sredini gdje se susreću različita narječja, različite nacionalnosti i različite vjerske pripadnosti. Važan im je osjećaj zadovoljstva kod učenika i učitelja. Temama uvažavanja različitosti, nasilju, prevenciji vršnjačkog i rodnog nasilja, rješavanju sukoba nenasilnim putem, odnosu prema zdravlju, prema životinjama i prirodi pristupaju kreativno i solidarno – u školi i u svojoj zajednici. Povezani su s ustanovama u Delnicama i Rijeci, s drugim školama u Hrvatskoj i međunarodno.

Cijenimo nastojanja Srednje škole Delnice da njihova škola bude škola za život potičući kod svojih učenika kapacitete za mirotvorstvo – suosjećanje, kreativnost, mudrost i hrabrost. Hvala. Čestitamo, navijamo i računamo na vas!"

Ovo je dio objašnjenja uz primitak priznanja Mirotvorne škole 2018. Srednjoj školi Delnice, koja je, uz Ekonomsku školu Vukovar i Islamsku gimnaziju Zagreb, prepoznata kao škola koja kontinuirano radi na promociji nenasilja i tolerancije.

Dodjela nagrada koncipirana je u dva dijela – u utorak je održana tribina na teme

Od tražitelja azila do sugrađana gdje su svoja viđenja i životna iskustva iskazali Princewale Shoniyi, azilant i nigerijski princ, vlasnik zagrebačkog restorana, Twana Rasul, irački mladić kome je odobrena supsidijarna zaštita, Tvrtko Barun iz  Isusovačke službe za izbjeglice, Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije te Katarina Kruhonja iz Centra za mir.

Mirnu reintegraciju treba nastaviti – tema je o kojoj su govorili Biljana Gaća, laureat priznanja „Krunoslav Sukić“ iz Vukovara, Ladislav Bognar, laureat Nagrade, gradonačelnik Ivan Vrkić, Vesna Škare Ožbolt, bivša savjetnica Franje Tuđmana.

Sama dodjela priznanja održana je 12.12. u 12 sati u HNK Osijek u prisutnosti brojnih visokih uzvanika. Laureatima su se, uz članove organizacijskog odbora Katarinu Kruhonju i Gorana Božičevića obratile Lora Vidović, pravobraniteljica Republike Hrvatske,Nj.E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške, veleposlanica Slovenije te dogradonačelnica Osijeka.

Da bi ovako prestižno priznanje stiglo u ruke delničke Škole, napravljeno je mnogo aktivnosti i projekata. Dio njih su: antiratni projekt Da se ne zaboravi  tijekom kojeg su učenici posjetili mjesta nekih od najgnusnijih zločinačkih podsjetnika poput Vukovara, Auschwitza, sarajevskog Tunela spasa jer povijesne činjenice su jedno, a život drugo. Govoriti protiv rata potrebno je, no vidjeti i osjetiti mjesta na kojima su se zbivala sva ta stradanja, čuti svjedočanstva ljudi koji su preživjeli strahote svakako je dojmljivije. Projekt VRŠNJAČKO NENASILJE realiziran je kroz  - projektni dan Forum mira – radionice nenasilja.

Sudionice Mirotvorne škole Osijek Karolina Ćuro i prof. Branka Mihajlović prenose stečeno znanje s foruma te održavaju radionice nenasilja i mirnog rješavanja sukoba, što je nastavak na radionice asertivnosti koje je s učenicima drugih razreda provela klinička psihologinja Ines Majnarić. Karolina Ćuro organizirala je i promociju knjige mirotvorca Marijana Gubine 260 dana te gostujući u emisiji Znanje je moć promovirala mirotvorstvo. U projektu Građanin glavni je cilj involvirati učenike u probleme zajednice, istražiti s kojim se problemima susreću lokalne samouprave, kako ti problemi utječu na širu zajednicu te postoji li mogućnost rješavanja istih. Konkretan problem koji učenici istražuju jest gubitak brdsko-planinskog statusa tj. što je proizašlo nakon ukidanja statusa. U projektu Sigurnost na internetu učenici izrađuju literarne i likovne radove, održana je rasprava o uključenosti učenika na društvenim mrežama, o trolanju, o govoru mržnje putem društvenih mreža i neprihvaćanju i neuvažavanju drugačijih stavova. U projektu VOLLUMEN učenici i nastavnici brojnim volonterskim aktivnostima pomažu zajednici i uključuju se u razne akcije humanitarnog karaktera dok i sam EKSPERIMENTALNI PROGRAM ŠKOLA ZA ŽIVOT ima za cilj razvoj kritičkog mišljenja i uočavanje važnosti promišljanja tj. trenutka tj. odabira između nasilja i nenasilja, uočavanje uzročno-posljedičnih veza između odabira i posljedica. Dio je to aktivnosti izravno usmjerenih na razvoj tolerancije, međuvršnjačkog i međugeneracijskog druženja dok je dugoročni cilj ostvarivanje gesla U školu s osmijehom na licu.

Na nagradi (sedmodnevnom studijskom putovanju za učenike i nastavnike) u ime Škole zahvalila se maturantica 4.a Ema Bukovac, jedna od istaknutijih volonterki Škole koja živi toleranciju volontirajući u Crvenom križu, u Skloništu za nezbrinute životinje, u samoj Školi, na KotarFestu…Ema je, primajući priznanje rekla da je ono veliko, ali istovremeno predstavlja odgovornost, štoviše obvezu da se nastavi s radom. Svoje obraćanje završila je školskim sloganom Nasilje se pokazuje snagom šake, a nenasilje snagom karaktera!
Korisni linkovi
Katalog školske knjižnice

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 5. 2017.

Ukupno: 110125
Ovaj mjesec: 1843
Ovaj tjedan: 454
Danas: 22
CMS za škole logo
Srednja škola Delnice / Lujzinska cesta 42, HR-51300 Delnice / ss-delnice.skole.hr / ured@ss-delnice.skole.hr
preskoči na navigaciju