2017-12-14 22:15:23

PROJEKTNI DAN-LOKVE

Dana 11. prosinca 2017. godine održan je već tradicionalni projektni dan odnosno terenska nastava u Lokvama. U terenskoj nastavi sudjelovali su učenici 3.E i 4.E razreda koji su ujedno i članovi izvannastavne aktivnosti Mladi poduzetnik. Učenici su pod vodstvom prof. ekonomske grupe predmeta Krešimira Ožbolta i prof. geografije Valentine Tomac posjetili ured LAG-a Gorski kotar, ured Turističke zajednice Lokve te Obrt „Kotač“. LAG odnosno Lokalna akcijska grupa je udruga koja svojim radom nastoji potaknuti razvoj Gorskog kotara kao ruralnog područja RH u skladu s njegovim potrebama prema EU standardima te na načelima LEADER-a odnosno mehanizma provedbe mjera politike ruralnog razvoja EU.

Djelatnice LAG-a Andrea Vukelić i Nika Jurković upoznale su učenike s Programom ruralnog razvoja RH 2014.-2020., LEADER pristupom ruralnom razvoju, održivom razvoju Gorskoga kotara te sa samim značenjem, ulogom i radom LAG-a Gorski kotar. Učenike su upoznale i s važnošću volontiranja te načinima uključivanja u volontiranje, što je bilo osobito korisno za učenike 4. razreda. Direktorica Turističke zajednice Lokve Đurđa Malnar upoznala je pak učenike s radom Turističke zajednice te sa svim značajnim znamenitostima, aktivnostima i manifestacijama na područje Općine Lokve. Učenici su tijekom oba predavanja bili zainteresirani i postavljali su predavačima pitanja, a neki su se možda i pronašli u ovom obliku posla. Nakon predavanja slijedio je posjet Obrtu „Kotač“ čije vlasnik je gospodin Vid Arbanas. Obrt „Kotač“ djeluje već više godina i nadaleko je poznat po svojim autohtonim proizvodima (različitim likerima). Njegovi proizvodi sastavni su dio poznate manifestacije „Plodovi gorja“ te se može reći da oni predstavljaju jedan brend u turističkoj ponudi Općine Lokve.

Kroz ove navedene aktivnosti vrlo uspješno smo spojili znanja iz područja Geografije i Ekonomije, a učenici su i prije same terenske nastave trebali prikupiti osnovne informacije o posjećenim lokalitetima kako bi mogli aktivno sudjelovati na navedenim predavanjima. Naravno, na predavanjima smo saznali i neke nove korisne informacije te sve u svemu proveli jedan poučan, zanimljiv i ugodan dan.

 

                                                               Valentina Tomac, mag. educ. geog.


Srednja škola Delnice