2018-12-31 10:51:11

Natjecanje u prevođenju Juvenes Translatores

Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije organizira natjecanje u prevođenju za škole u državama članicama Europske unije Juvenes Translatores. Iako se nasumičnim odabirom škola koje sudjeluju u službenom dijelu natjecanja ni ove godine nismo našli među odabranih jedanaest hrvatskih škola, ponovno smo zainteresiranim učenicima omogućili sudjelovanje u neslužbenom dijelu natjecanja.

U četvrtak, 22. studenog, kao i u brojnim školama unutar Europske unije, i u našoj školi učenici rođeni 2001. godine imali su dva sata za prijevod dobivenog teksta. Učenici su uz pomoć "fizičkih", papirnatih rječnika prevodili tekst s engleskog na hrvatski jezik. Kako bi konačni prijevod bio što kvalitetniji, sudionici trebaju dobro poznavati i izvorni jezik te jezik na koji prevode, njihova jezična obilježja, strukture rečenica, pravopisna pravila, a izrazito korisno je i znanje opće kulture, od povijesti, geografije na dalje.

Zahvaljujući Područnom uredu Glavne uprave za pismeno prevođenje u Hrvatskoj sudionici ovog natjecanja iz naše škole nagrađeni su prigodnim i praktičnim nagradama - brošurama, narukvicama, olovkama i majicama. Podjela ovih nagrada bila je ujedno i prilika za kratko druženje učenika Jakova Jakovca, Luke Brozovića, Lane Somborac, Lorene Kamber i Eme Bukovac sa svojim mentorima, profesorima engleskog jezika u našoj školi: Nikolinom Barbalić, Tanjom Stipeć i Davorom Pleše. Najuspješnija u prevođenju u našoj školi ove godine bila je Ema Milovanović koja svoju zasluženu nagradu treba tek preuzeti.


Srednja škola Delnice